Első külföldi akvizícióját hajtja végre a Gloster

2022.07.27. 12:19 • Erste Vállalatelemzés

Kötelező érvényű vételi ajánlatot tett a Gloster a müncheni G-plus Consulting GmbH 51%-os tulajdonrészének megvásárlására. A német IT cég több közvetlen (Tier 1) autóipari beszállítói szerződéssel rendelkezik. A társaság 2021-ben 1,6 millió eurós árbevételt (kb 641 millió forint) és 167 ezer eurós (kb. 66 millió forintos) EBITDA eredményt ért el.

A két társaság között már meglévő üzleti kapcsolat van, hiszen a júniusban bejelentett Audi kontrolling rendszer fejlesztése kapcsán is együttműködik a két cég. A G-plus vételárát nemzetközi könyvvizsgálócég határozta meg. A vállalat értékének 51%-át 1,4 millió euróban (átszámolva 569 millió forint) határozták meg. A vételár új kibocsátású Gloster részvények átadásával, úgynevezett apport útján történik. A Gloster részvények értéke a 180 napos, forgalommal súlyozott átlagáron, 1.067 forinton került figyelembevételre, így ellenértékként 533.341 darab részvényt bocsát ki a Gloster és ad át a G-plus Consulting tulajdonosainak.

Az átvilágítások és a szerződéskötési folyamat teljesüléséről a Gloster a későbbiekben tájékoztatást fog adni.

Vélemény: A külföldi vállalat akvizíciója jelentős mérföldkő a Gloster életében. A korábbi akvizíciókhoz képest lényegesen magasabb, 17,2-es EV/EBITDA szorzón vásárolt ezúttal a társaság. Ugyanakkor úgy véljük, hogy a Gloster-nek elsősorban a G-plus Consulting meglévő kapcsolatrendszerére és referenciára volt szüksége a külföldről származó bevételek növelése érdekében. Meglátásunk szerint a jövőben a fejlesztési tevékenységet nagyrészt Magyarországon fogják végezni, amit az is alátámaszt, hogy a céltársaság nem rendelkezik saját alkalmazottakkal, a fejlesztési tevékenységet eddig is alvállalkozók végezték. A fejlesztés Magyarországra helyezése javuló profitmarzsot okozhat.

Az új részvénykibocsátás hatására a részvénymennyiség 3%-kal fog emelkedni. A közkézhányad a jelenlegi 21,7%-ról 24%-ra emelkedik számításaink szerint.

A felvásárolt társaság relatíve kis mérete és mert modellünkben eleve számoltunk akvizícióval az idei évre, nem tartjuk indokoltnak a célárunk és ajánlásunk felülvizsgálatát. Továbbra is fenntartjuk 1223 forintos célárunkat és Felhalmozási ajánlásunkat

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás