Emelkedő kamatok, nem szűnő inflációs nyomás

2022.07.27. 12:54 • Podcast

„Ezek a kamatemelések folytatódni fognak, abban sem vagyunk biztosak, hogy mikor lesz arra lehetőség, hogy a jegybank csökkentsen a kamatemelések ütemén” – kommentálta a Magyar Nemzeti Bank keddi újabb szigorítását a Reggeli Monitorban Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. Például mikorra lesz lehetőség „csak” 50 vagy 25 bázispontos emelésre. A forintárfolyam gyengülésének megfékezésére tesz kísérletet az Erste szakértője szerint a kamatemelések ellenére, ennek ellenére sebezhetőnek tűnik a magyar fizetőeszköz.

„A gazdasági szereplők inflációs várakozásai magasak, az átárazás továbbra is erőteljes, ezért fontos a monetáris szigorítás folytatása, hogy belátható időn belül csökkenjen az infláció. Most sok minden függ a külső környezettől, mert az most rendkívül kedvezőtlen a felfelé szaladó energiaárak miatt. Európai energiakrízis van az ellátási problémák miatt” – magyarázta a folyamatokat Nyeste Orsolya. Az Erste vezető makrogazdasági elemzője azt is hozzáfűzte, hogy az európai döntéshozók sincsenek könnyű helyzetben, mert az orosz elnök zsarolja az országokat a gázszállítással. Nőtt a recesszió kockázata.   

Nyeste Orsolya beszélt arról is, hogy este a FED-től 75 bázispontos kamatemelést vár mindenki. Bármilyen más döntés meglepetésnek számítana. A 9,1 százalékos amerikai infláció mindenképpen arra sarkallja majd a jegybankot, hogy emelje a kamatot. „A világban nagy kínálati problémák, szállítási akadozások és emelkedő energiaárak vannak. A monetáris politika ezekkel nem nagyon tud mit kezdeni, de a keresletszűkítéssel a kamatemelés révén igen. Igaz, ez gazdasági visszaeséssel járhat” – ecsetelte az amerikai gazdasági probléma sokismeretlenes egyenletét Nyeste Orsolya. Az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint az amerikai munkaerőpiac és a kiskereskedelem is elég stabil, leginkább az ipari termelés lassulásából érzékelhető a recessziós veszély.

A beszélgetésben még szóba került az, hogy:

  • Meddig emelkedhet a Magyar Nemzeti Bank alapkamata? Lehet-e az EU és a Magyar Kormány közötti pénzügyi megállapodás nélkül, illetve az energiaárak szelídülése nélkül csillapítani a magyar inflációt?
  • Vajon meddig emelkedhet még a kőolaj és a földgáz ára, előfordulhat-e például az irracionális árak miatt keresleti összeomlás?
  • Meddig emelkedhet a FED alapkamat, okozhat-e esetleg meglepetést az amerikai jegybank, akár egy nem várt bejelentéssel
  • Lehet-e újra erősebb a dollár az euróval szemben, akár tartósabban

Nyeste Orsolyával, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjével Nagy Károly beszélgetett a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás