Újabb előrelépés a tervek megvalósítása felé

2022.07.27. 15:11 • Erste Vállalatelemzés

Néhány napja az ALTEO az EEDELYN SOLAR felvásárlásáról állapodott meg a cég korábbi tulajdonosaival. Ugyan a részleteket teljes mértékben még nem lehet tudni, de a szükséges engedélyek megszerzése után, a jövő év folyamán egy 20 MW teljesítményű naperőmű beruházást fog megvalósítani a cég.

Ma pedig egy komplex hulladékgazdálkodással foglalkozó cég, az FE-GROUP 75,1 százalékos tulajdonrészénnek megvásárlását jelentette be az ALTEO. Az FE-GROUP papír-, fém- és elektronikai hulladék átvételével és újrahasznosításával foglalkozó cég. A tevékenysége jelen pillanatban nem koncesszió köteles tevékenység s ez várhatóan így is marad.

A vételárat egyik esetben sem tette közzé a cég, de azt tudni lehet, hogy mind a két akvizíció a startégiába illeszkedik, a vételár tekintetében is. Ez alapján azt gondoljuk, hogy a naperőmű esetében a vételár és a teljes beruházás 20 millió euró, azaz 8 Mrd forint alatt marad, de egyelőre nem lehet tudni, hogy a naperőmű a METÁR alatt, a szabadpiacon vagy éppen PPA (Power Purchase Agreement = áramvásárlási szerződés pl. egy cég részéről) keretében fog működni. Szerintünk ez a megvalósításkor a piaci előrejelzések, piaci lehetőségek függvénye lesz, de jól mutatja, hogy „legrosszabb” esetben is a stratégiának megfelelő megtérülés, 9-12 év között teljesül.

A FE-GROUP megvásárlása a stratégia alapján 4 és 6 közötti megtérülési idővel történt. Ez számitásaink szerint, a tavalyi 350 millió forint körüli EBITDA-val számolva 450-600 millió forint körüli vételárat jelent az ALTEO 75,1 százalékára számítva, amely alacsonyabb, mint 10-es P/E rátát (7 és 9,3 közöttit) jelent a tavalyi 86 millió forintos eredménnyel számolva. Éppen ezért ezt a lépést is pozitívan értékeljük, még akkor is, ha relatíve pici a teljes cég méretéhez nézve. Ugyankkor fontos előrelépés a hulladékgazdálkodási üzletág terén, hiszen ezzel az akvizícióval ez az üzletág több mint megtízszerezi az árbevételét!

Összességében mind a két hír pozitív és fontos előrelépés az idén januárban meghirdetett frissített stratégia megvalósításának irányában. Ugyankkor a korábban publikált vállalatelemzésünkben a jövő évre 2x10MW naperőmű beruházással számoltunk, míg az FE-GROUP relatíve kicsi akvizíció. Ezért egyelőre a bejelentések alapján nincs szükség a modellünk felülvizsgálatára. Ugyankkor az energiapiaci feszült helyzet fennmaradása esetén a fundamentális körülmények olyan mértékben változhatnak, amely komoly kihatással lehetnek a cég eredményére is

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás