Kellemes meglepetést okozott a McDonald’s

2022.07.28. 11:28 • Erste Market Sztori

Az orosz és ukrán boltbezárások és a dollár erősödése miatt három százalékkal esett a McDonalds bevétele a cég második negyedéves jelentése szerint, ám a piac mégis enyhe bizakodással fogadta a beszámolót: a társaság az elemzői várakozásoknál jobb negyedévről számolt be. Azonos árfolyamon a cég 3 százalékos növekedést könyvelt volna el, miközben a globális eladások (a háborús területeket leszámítva) 9,7 százalékkal nőttek, köszönhetően a nemzetközi piaci növekedésnek. Az Egyesült Államokban a forgalom 3,7 százalékkal nőtt – ez a cég elnök-vezérigazgatója szerint nem csak a magasabb áraknak, de a nagyobb értékű termékek forgalomnövekedésének is köszönhető.



Chris Kempczinski a CNBC beszámolója szerint az elmzői online konferencián a bevételek közel 10 százalékos növekedése ellenére igyekezett óvatosan nyilatkozni. „Most háborúval nézünk szembe Európában, az infláció az elmúlt 40 év legmagasabb szintjén van, a kamatok olyan szintre emelkednek, amilyet évek óta nem láthattunk. Mindez hozzájárul a gyenge fogyasztói hangulathoz világszerte és a globális recesszió lehetőségéhez” - mondta Kempczinski, aki szerint a környezet továbbra is kihívást jelent, és többféle forgatókönyvvel készülnek ők maguk is.

Az árbevétel ugyan 5,72 milliárd dollárra esett a várt 5,81 milliárddal szemben, de a cég 2,55 dolláros korrigált részvényenkénti eredményt ért el, miközben az elemzői konszenzus 2,47 dollárt várt. A második negyedéves 1,19 milliárd dolláros eredmény ugyan csak 1,6 dolláros EPS jelentene, ami az előző évi 2,22 milliárd dolláros eredményhez és 2,95 dolláros EPS-hez képest jelentős csökkenést mutat, de ezt korrigálták az orosz üzletág 1,2 milliárd dollárt okozó veszteségével és a Franciaországban kötött adóegyezség egyszeri költségével – így jött ki a 2,55 dolláros EPS.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás