Technikai recesszió!

2022.07.28. 15:32 • Erste Uzsonna

Szinte változatlanok voltak a fő amerikai határidős indexek percekkel a mai nyitás előtt. A Dow Jones és az S&P 500 nem mozdult érdemben, míg a Nasdaq 0,2%-kal esett a tegnapi záróértékhez képest.

Az előzetes második negyedéves adatok alapján technikailag recesszióba süllyedt az Egyesült Államok gazdasága, ugyanis a -1,6%-os (év/év) első negyedéves teljesítmény után a második negyedévben is zsugorodott a bruttó kibocsátás. Az elemzők 0,4%-os éves alapú bővülésre számítottak, azonban 0,9%-os csökkenés történt az ország GDP-jében. A negyvenéves szinten „tomboló” infláció hatására csökkent a lakossági költekezés, míg a kamatemelések, valamint a recessziós félelmek hatására a vállalatok visszafogták befektetéseiket, illetve az ingatlanpiac is lassult.

Megszületett az egyezség Joe Manchin Nyugat Virginia-i demokrata szenátor és Chuck Schumer a Szenátus többségi vezetője között a Biden-adminisztráció által készített energia és klíma tervezetről, melyet korábban megvétózott Manchin szenátor, akinek szavazatára szüksége volt a demokratáknak. A szenátor elsődleges problémája a tervezettel az volt, hogy az növelni fogja a már így is nagyon magas inflációt. A benyújtott törvény alapján vállalatokra nagyobb adóterhek nehezednének, melyet első sorban klímavédelmi támogatásokra és egészségügyi támogatásokra fordítana a kormányzat.

A várt 250 ezer helyett 256 ezer friss munkanélküli-segély kérelmet adtak be múlt héten az Egyesült Államokban, amely ötezerrel kevesebb, mint az azt megelőző héten. A folyamatos kérelmek száma 1,359 millió volt, amely kevesebb, mint a várt 1,386 millió és a korábbi 1,384 millió.

Gyorsan eldőlt a Spirit fapados légitársaság sorsa, miután tegnap a cég részvényesei visszautasították a Frontierrel való összeolvadást. A másik felvásárlási ajánlatot tevő légitársaság, a JetBlue összesen 3,8 milliárd dolláros ajánlatát pedig azóta el is fogadta a cég vezetősége. Amennyiben a hatóságok jóváhagyják a tranzakciót, úgy az Egyesült Álalmok ötödik legnagyobb légitársasága lehet a JetBlue-ból. A Spirit részvényeseinek támogatása esetén a Jetblue 33,50 dollárt fog részvényenként fizetni, melyből 2,50 dollár előre lenne átutalva a részvényeseknek, illetve jövő januártól havonta 10 centet, a hatósági engedély megérkezéséig.

A feldolgozott tranzakciók volumene 1,65 billió dollárra nőtt a második negyedévben, meghaladva az 1,64 billió dolláros elemzői becslést, derült ki a Mastercard mai nyitás előtt publikált második negyedéves gyorsjelentéséből. A bevétel 5,5 milliárd dollár lett, ami szintén felülmúlta a várt 5,28 milliárdot. A vállalat megerősítette az idei évre vonatkozó bevétel-várakozását, melyben éves alapon kétszámjegyű növekedést vár. 58%-kal nőtt a cég nem-amerikai tranzakciós volumene, köszönhetően annak, hogy a lakosság két évnyi „bezárkózás” után újra útnak indult külföldre. A vállalat eredménye részvényenként 2,56 dollár lett, a becsült 2,27 dollárhoz kepést. A cég részvénye 1,8%-kal forog feljebb, mint a tegnapi záróár.

A mai piaci nyitás előtt tette közzé idei második negyedéves gyorsjelentését a Pfizer, mely szerint a cég bevétele 46%-kal 27,74 milliárd dollárra ugrott, ezzel felülmúlva a 26,31 milliárdos elemzői konszenzust. Az egy részvényre jutó nyereség majdnem kétszerese lett a tavalyinak, illetve ebben a tekintetben is felülmúlta az elemzők várakozását (2,04 dollár vs 1,81 dollár). A koronavírus elleni oltóanyagból 8,85 milliárd dollár, míg a Paxlovid gyógyszeréből 8,12 milliárd dollár pénz folyt be, mind túlszárnyalva a becsléseket. A cég továbbá minimálisan emelte az eddigi éves EPS-előrejelzését 6,25-6,45 dollárról 6,30-6,45 dollárra.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás