Rekordprofit az olajvállalatoknál

2022.07.29. 15:15 • Erste Uzsonna

A techóriások derűs jelentése után felfelé mozdult el a részvénypiac a zárás utáni kereskedésben. Nem sokkal a hét utolsó napjának nyitása előtt a Dow Jones 0,1%-os, az S&P 500 0,5%-os, míg a Nasdaq 0,8%-os pluszban áll.

Az éves alapú PCE inflációs mutató 6,8%-ra nőtt júniusban a korábbi 6,3%-ról, amely megegyezik az elemzők várakozásával. Ez 1982 januárjában volt ugyanekkora mértékű. A havi alapú mutató 1,0%-os növekedést jelöl, az előző havi 0,6%-ról.

Átlagosan éves 5,7%-kal nőttek a bérek júniusban az Egyesült Államokban, amely nagyobb, mint az 5,3%-os májusi mutató. Havi összevetésben átlagosan 0,6%-kal nőttek a bérek, mely egytized százalékponttal magasabb, mint a korábbi mérés, valamint a szakértői becslés.

Két nagy olajvállalat, az Exxon Mobil és a Chevron is ma publikálta második negyedéves jelentését, mely szerint mindkét cég rekord nyereséget ért el elősorban a felrobbanó nyersolaj áraknak köszönhetően. Az Exxon több mint 3 milliárd dollárral haladta meg korábbi negyedéves profitrekordját, ezzel 17,9 milliárd dollár nyereséget termelve, ez részvényenként a várt 3,98 dollár helyett 4,14 dollár lett (éves szinten 276%-os növekedést jelent). Ami a Chevront illeti, a 11,6 milliárd dolláros eredménye csaknem 50%-kal haladta meg a korábbi, 2008-ban elért rekordot. A vállalat egy részvényre jutó profitja elérte az 5,82 dollárt, ami 86 centtel haladja meg a Bloomberg-konszenzust (éves szinten 240%-ot emelkedve). A Chevron ígéretet tett arra, hogy 5 milliárd dollárral többet fordít részvény-visszavásárlásokra. A vállalatok arra figyelmeztettek, hogy a globális energiaellátás szűkös, árakat tekintve pedig drága marad a belátható jövőben.

A mai piaci nyitás előtt tette közzé második negyedéves gyorsjelentését az Abbvie. A cég bevétele szinte pontosan megegyezett az elemzők várakozásával (14,58 milliárd dollár vs 14,64 milliárd), a termékeinek eladási számai is jellemzően a szakértők becslése környékén alakultak. A biogyógyszeripari vállalat marzsa 84,7% volt, míg részvényenkénti profitja 3,37 dollár volt, amely meghaladta a 3,32 dolláros Bloomberg konszenzust. A Vraylar árbevétele 492 millió dollár lett (elmaradva az 528 milliós várakozástól), amelyből a Richter a becslések alapján nagyjából 36 milliárd forint jogdíjat kaphat.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás