MOL: Rekord eredmény várható a második negyedévben

2022.08.03. 08:13 • Erste Ötletgyár Mini

A MOL augusztus 5-én teszi közzé a második negyedéves eredményét.

A cég várhatóan minden idők legerősebb, forintban mért, tisztított, CCS-alapú EBITDA számát hozza ki. A kutatás-termelés üzletágban a magas olaj- és gázár (113,9 dollár/hordó átlagos Brent ár, 101,8 euró/MWh CEGH gázár) volt a nyereség növekedésének fő hajtóereje. A dollár erősödött a forinttal szemben, az átlagár 362-re ugrott az első negyedév 325-ös szintjéről. Mi 200 milliárd forint feletti tiszta EBITDA nyereségre számítunk.

A feldolgozás-kereskedelem marzsai rendkívül magasak voltak. Bár a MOL ezeket március óta nem teszi közzé, becslésünk szerint a finomítói árrés 50 dollár/hordó felett lehetett a második negyedévben. Ez részben az Ural/Brent különbségből (35 dollár/hordó), részben a magas termék árrésekből (15 dollár/hordó felett) jött össze. A jó eredményt ellensúlyozza az, hogy Magyarországon befagyasztották a nagykereskedelmi árakat, illetve, hogy a cég különadót fizet az Ural beszerzés után. Várható, hogy az első negyedév adója is most kerül elszámolásra. Ezzel együtt mi 250 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA nyereségre számítunk.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens nyeresége a gyenge kiskereskedelmi marzsok és a magyar árbefagyasztás miatt visszaesett. A divízióit a nagyobb kiskereskedelmi adó is a sújtja. A földgázüzletág esetében nem várunk jelentős változást a nyereségben év/év alapon.

A pénzügyi soron 35 milliárd forintos veszteségre számítunk, ami főleg árfolyamveszteség a devizában felvett hiteleken és az olajvásárláson. A társasági adó némileg magasabb lehet, mivel a magyar nyereség részaránya csökkent, ahol kisebb a vállalati nyereségadó kulcs. A nettó szinten becsült 260 milliárd forint nyereség így is minden idők legnagyobb negyedéves profitja a rendkívül erős két üzletágnak, a kutatás-termelésnek és a feldolgozás-kereskedelemnek köszönhetően.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás