Az OTP és a Mol szintjén a Richter

2022.08.03. 13:11 • Podcast

A Richter az elemzőket is meglepte erős második negyedéves teljesítményével: a gyógyszercég több mint 76 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ami már az a kategória, amit az OTP-től és a Moltól szokhattunk meg a múltban. Ez a teljesítmény még akkor is megsüvegelendő, hogyha hozzátesszük, hogy egyszeri tételek is jelentősen segítették a Richtert az áprilistól júniusig tartó időszakban.

Csak a kedvező devizahatásoknak, vagyis a rubel erősödésének és a forint gyengülésének köszönhetően 28 milliárd forinttal nőtt a profit. Ehhez még hozzátehetjük a 8,6 milliárd forintnyi mérföldkő-bevételt, amit a Vraylar alkalmazhatóságának kiterjesztéséért kapott a vállalat – tette hozzá Miró József.

Ezen tételek nélkül is kedvező a gyorsjelentés: még Oroszországban is 20 százalékos növekedést ért el a vállalat, nagyrészt annak köszönhetően, hogy a háború kitörése után megtorpanó gyógyszerkereslet gyorsan helyreállt. A Richter emellett sikeresen érvényesítette a különböző termékei esetében végrehajtott áremeléseit is.

Egyedül Ukrajnában történt visszaesés, illetve némiképp Kínában, de a többi piacon, így Magyarországon is növekedni tudott a társaság. Jó eladási számokkal zárt a Bemfola nevű készítmény, és a különböző fogamzásgátló termékek. A cég előrejelzése szerint árfolyamhatás nélkül, a működési környezet változatlansága esetén idén 10 százalékkal bővülhet a profit, az árbevétel növekedése pedig biztosan kétszámjegyű lesz.  

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • mi lehet a reális tőzsdei értékeltsége a Richternek?
  • milyen eredmény várható az OTP-től a második negyedévben?
  • mitől tart a Mol, ami miatt folyamatosan kritikával illeti a kormányzat hatósági üzemanyag árstop politikáját?
  • mekkora terhet jelent az extraprofit különadó a Magyar Telekom számára?

Miró Józseffel, az Erste Befektetési Zrt. stratégájával Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás