Egyszeri tétel és devizaárfolyam ingadozás torzíthatja az OTP eredményét

2022.08.09. 14:12 • Erste Ötletgyár Mini

Az OTP augusztus 11-én hajnalban teszi közzé második negyedéves eredményét.

Az első negyedévet követően a második negyedévben is jelentős maradhatott az egyszeri tételek szerepe az OTP eredményében. Az extraprofitadó a bank számításai szerint 78 milliárd forintos terhet jelent, amit a második negyedévben, a korrekciós tételek között fognak elszámolni. További egyszeri tételt jelent a magyarországi hitelmoratórium és a kamatstop intézkedés is. A korrekciós tételek összesen 95 milliárd forintot tehettek ki várakozásunk szerint a negyedévben. A negyedéves profit így mindössze 40 milliárd forint lehetett, ugyanakkor a korrigált profit elérhette a 135 milliárd forintot.

Az első negyedévhez képest csökkenő, de még így is magas céltartalékolást várunk. Ennek szerkezete a normális irányba mozdulhatott el, Ukrajnában és Oroszországban csökkenhetett, míg a többi országban emelkedettet a céltartalékképzés.

Az operatív profitot a bevételek erőteljes emelkedése támogathatta, melyben a régiós devizák forinttal szembeni erősödése is jelentős szerepet játszhatott. Oroszországban az eszközállomány csökkenhetett és a marzs is szűkülhetett, de az erősebb rubelen keresztül az orosz operáció is hozzájárulhatott a csoportszintű növekedéshez.

A csoportszintű kamatjövedelem negyedév/negyedév alapon 9%-kal, év/év alapon pedig 24%-kal bővülhetett. A nettó díjak és jutalékok ennél kisebb mértékben, 15,5%-kal bővülhettek éves összehasonlításban. A költségek az infláció miatt 6,5%-kal emelkedhettek negyedéves összehasonlításban.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás