Kína óriásai elhagyják az amerikai piacot

2022.08.16. 15:03 • Erste Market Sztori

Közel húsz éve nem sikerül dűlőre jutnia az USA-nak és Kínának arról, milyen feltételekkel nyerhetnének bepillantást a tengerentúli hatóságok az amerikai tőzsdén jegyzett távol-keleti cégek könyvelésébe. Ezért aztán egyre inkább fenyeget az a 2020-ban – a demokraták és a republikánusok egységes támogatásával - elfogadott befektetővédelmi törvény, amely szerint 2024-től ki kell tiltani az amerikai piacokról azokat a cégeket, amelyek nem adnak hozzáférést az ellenőröknek. Kína (és Hongkong) márpedig nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezi az ellenőrzést az állami tulajdonú cégeknél, és ugyan a határidő korábban eléggé távolinak tűnt a megegyezésre, most a 2024-es dátum egyre közeleg.

Ebben a helyzetben jelentette be szépen sorban egymás után öt kínai állami óriásvállalat, a PetroChina és China Petroleum & Chemical Corporation, a China Life Insurance, a Sinopec Shanghai Petrochemical és Aluminum Corporation of China, hogy otthagyják az amerikai tőzsdét. Miután voltak már találgatások arról, hogy a tárgyalások egyik megoldása lehet, ha a legérzékenyebbnek mondott cégek önként otthagyják a tőzsdét, egyes elemzők ezt akár bíztató jelnek is tekinthetik.

„Ezek az állami tulajdonú vállalatok stratégiai ágazatokban működnek, és olyan adatok birtokában is lehetnek, amelyekhez a kínai kormány nem szívesen adna hozzáférést külföldi szabályozó hatóságok számára” – magyarázta a Bloombergnek Redmond Wong, a Saxo Markets stratégája. A Bloomberg becslése szerint mintegy 300 – összesen 2,4 billió dollár piaci értéket képviselő - vállalat lehet érintett az ügyben, köztük a China Life, a PetroChina, a China Petroleum & Chemical, az Alibaba Group Holding Ltd. és a Baidu Inc. Az egyelőre nem világos, hogy a tőzsdei kivezetés miként zajlik majd, ahogyan az is kérdés mindez milyen hatással lesz a még folyó tárgyalásokra.

A hírügynökség megkeresésére az amerikai tőzsdefelügyelet (a SEC) nem kívánt reagálni. Az ellenőrző hatóság, a Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) elnöke, Erica Williams mindenesetre korábban úgy nyilatkozott: az önkéntes kivezetés nem tarthatja vissza szervezetét a vizsgálatoktól. A PCAOB ellenőrzési felhatalmazása utólagos, vagyis a szervezet ellenőrei a kivezetést követően is kérhetnek be papírokat a cégektől – tette világossá, hangsúlyozva: „ha egy cég úgy dönt, kivonul az idén a tőzsdéről, az nekem mindegy, mert tudnom kell, hogy tavaly követett-e el szabálytalanságot”.

A hírügynökség megkeresésére az amerikai tőzsdefelügyelet (a SEC) nem kívánt reagálni. Az ellenőrző hatóság, a Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) elnöke, Erica Williams mindenesetre korábban úgy nyilatkozott: az önkéntes kivezetés nem tarthatja vissza szervezetét a vizsgálatoktól. A PCAOB ellenőrzési felhatalmazása utólagos, vagyis a szervezet ellenőrei a kivezetést követően is kérhetnek be papírokat a cégektől – tette világossá, hangsúlyozva: „függetlenül attól, ha egy cég úgy dönt, hogy kivonul idén a tőzsdéről, nekem tudnom kell, hogy tavaly követett-e el szabálytalanságot”.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás