Zöld roham az USA-ban: az infláció ellen vagy a demokraták mellett?

2022.08.24. 10:10 • Erste Market Sztori

Az amerikai nép győzött, a különös érdekek vesztettek – mondta Joe Biden, amerikai elnök, amikor kedden aláírta az „Inflációcsökkentési Törvényt”. A jogszabály legjelentősebb eleme a klímavédelmi csomag, amely 30 százalékos adóvisszatérítést ad az energiatakarékos beruházásokra (ablakcsere, fűtéskorszerűsítés), és ugyanennyit a napelemes rendszerek kiépítésére, valamint 7500 dolláros támogatást az új, és 4000 dollárost a használt elektromos járművel beszerzésére, és további adókedvezményt kínál a házi elektromos autótöltők kiépítésére. A csomag másik eleme az egészségbiztosítási ellátások növelése: a Medicare-ben 35 dollárra csökken az inzulinra havonta maximálisan kifizetendő összeg, 2024-ben pedig négyezer, 2025-től kétezer dollárra mérséklődik a maximált gyógyszerkiadás, amit az érintett csoport tagjai fizethetnek.  Három évvel meghosszabbítják a 2010 óta létező, és elvben ősszel véget érő Affordable Care támogatást, és a Medicare felhatalmazást kap, hogy 2026-tól a vényköteleles gyógyszerek áráról egyeztessen a gyártókkal. Harmadrészt könnyítik az olajkitermelés feltételeit (ezzel új területeket nyitva meg és növelve a potenciális kapacitást), miközben a költségvetés hiányát új adók kivetésével csökkentik: a nagyvállalatok számára 15 százalékos minimumadót és a részvényvisszavásárlásokra 1 százalékos „különadót” vezetnek be. A klímavédelmi csomag a következő tíz évben 430 milliárd dollárt biztosít a klímavédelmi célok elérésére, az egészségügyben 13 millió polgárnak csökkenti a kiadásait, és 700 milliárd dollár feletti bevételt jelent összességében. 

Arról egyelőre tart a vita, hogy az „Inflációvédelmi Törvény” valójában mennyiben csökkenti az inflációt – a Kongresszusi Költségvetési Hivatal elemzése szerint mindenesetre a jogszabálynak rövid távon alig, vagy egyáltalán nem lesz hatása az inflációra – és ezzel más elemzések is egyetértenek. A zöld csomag azonban kétségtelenül óriási lépést jelent a klímavédelemben – John Berger, az amerikai Sunnova napelemes cég vezérigazgatója az eredménybeszámolóján egyszerűen úgy kommentálta a változást: "Ha tökéletes törvényt kellene írni a napenergia-ipari magáncégek számára, ez lenne az". A The Wilderness Society a „történelem legfontosabb éghajlatvédelmi törvényjavaslatának” nevezte a jogszabályt,Bernie Sanders pedig úgy fogalmazott, hogy a csomag „sokkal több finanszírozást biztosít az energiahatékonyságra és a fenntartható energiára, mint amennyit eddig valaha is befektettek."

Az persze nem véletlen, hogy az inflációcsökkentő törvényt éppen most fogadták el: Joe Biden és a demokraták közvélemény-kutatási eredményei történelmi mélyponton vannak, a törvényjavaslat pedig az egyik legfontosabb választási ígéretet teljesíti a novemberi félidős választások előtt az Egyesült Államokban. A zöld csomaggal közelebb lehet vinni az Egyesült Államokat a párizsi megállapodásban kitűzött célhoz, miszerint 2030-ig 50%-kal kell csökkenteni a CO2-kibocsátást 2005-höz képest. Amint az alábbi ábrán látható, az inflációcsökkentési törvény önmagában nem éri el ezt a célt, de visszavezeti az Egyesült Államokat a helyes útra, és újra vezető szerepet biztosít számára az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Forrás: Rhodium Group

Ha pedig valakinek kétsége volna afelől, hogy a jogszabály elfogadása mennyiben része az őszi kongresszusi választási kampánynak (ahol a demokraták csekély többségük megtartásáért harcolnak), akkor némi iránymutatást adhat, hogy Biden elnök és a kabinet tagjai az aláírás után, a következő egy hónapban 23 államba látogatnak el, hogy mindenütt beszélni tudjanak a bevezetés előtt álló jogszabályról. Az elnök az aláíráson sem hagyott sok kétséget afelől, hogy mi lehet a kampány középpontjában, erős kritikát megfogalmazva az ellenzékről. „Minden egyes republikánus a Kongresszusban a vényköteles gyógyszerek árának csökkentése, az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentése és a tisztességes adórendszer ellen szavazott. Minden egyes republikánus az éghajlati válság kezelése, az energiaköltségeink csökkentése ellen szavazott. Amerikai társaim, ez a választás előttünk: megvédhetjük a már erőseket, vagy bátrak lehetünk, és egy olyan jövőt építhetünk, ahol mindenkinek esélye van” – mondta.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás