A vállalatok felkészülnek a recesszióra

2022.08.31. 15:09 • Erste Uzsonna

Tegnap a biztató kezdés ellenére nem tudtak pozitívban zárni az amerikai tőzsdék. A határidős indexek ma ismét emelkedéssel próbálkoznak: az S&P 500 0,4%-os, a Dow Jones 0,3%-os, a Nasdaq pedig 0,8%-os pluszban jár.

Az ADP Research Institute által készített új nemzeti foglalkoztatási jelentésből az derül ki, hogy az USA vállalatai augusztusban jelentősen lassították a munkaerő-felvétel ütemét a gazdasági lassulástól való félelmek hatására. A magánfoglalkoztatottak száma mindössze 132 ezerrel nőtt, ami komoly lassulást jelent a júliusi 268 ezres növekedéshez képest, és jelentősen elmarad a várt 300 ezres bővüléstől.

A múlt héten 3,7%-kal csökkent a jelzáloghitel-kérelmek száma az Egyesült Államokban a korábbi héthez képest, ami a harmadik egymás utáni csökkenést jelző adat. Eközben a 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 15 bázisponttal 5,8%-ra emelkedett, ami július közepe óta a legmagasabb szint. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest a jelzáloghitel-kérelmek 63%-kal csökkentek, ezen belül az újrafinanszírozás 83%-kal, a lakásvásárlás pedig 23%-kal esett vissza.

Az Eurostat adatai alapján augusztusban új rekordot döntött az áremelkedés az eurózónában. Az infláció 9,1%-ra ugrott, ami némileg felülmúlta az elemzők 9%-os előrejelzését.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás