Lefújták a rallyt

2022.09.13. 15:04 • Erste Uzsonna

Rosszul kezdődik a nap az amerikai tőzsdéken, a határidős indexek lefelé mozdultak el a friss gazdasági adatok közzététele után: az S&P 500 2,0%-ot, a Dow Jones 1,5%-ot, a Nasdaq pedig 2,6%-ot esett a nyitás előtt.

Az USA-ban a vártnál kisebb mértékben lassult az infláció augusztusban. A friss adatok szerint a pénzromlás mértéke 8,3% volt, szemben a 8,1%-os várakozással. Júliusbab 8,5%-on állt a mutató. Az előző hónaphoz képest 0,1%-kal nőtt a fogyasztói árindex, míg az elemzők ugyanekkora mértékű csökkenésre számítottak. A maginfláció 6,3%-ra ugrott, ami magasabb a várt 6,1%-nál és az előző havi 5,9%-nál is. Így szinte biztossá vált, hogy a Fed nem fog enyhíteni a belengetett 75 bázispontos kamatemelésen a jövő heti ülésen.

Az Egyesült Államok kisvállalatainak hangulatindexe 91,8-ra emelkedett augusztusban a júliusi 89,9-ről, mivel a csökkenő energia- és különösen a gázárak enyhülést hoztak. A vállalkozás működését illetően a tulajdonosok 29%-a az inflációt tartja a legnagyobb problémának, ami 8 százalékponttal alacsonyabb a júliusi értéknél. 32%-ról, 42%-ra nőtt azoknak az aránya, akik a következő hat hónapban jobb üzleti feltételekre számítanak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás