A nemzetközi szoftver üzletág húzza a Gloster eredményét

2022.09.14. 14:12 • Erste Vállalatelemzés

Kedden piaczárást követően publikálta első féléves eredményét a Gloster. A társaság ismét jelentős növekedésről számolt be. Az árbevétel közel 50%-kal 2,6 milliárd forintra emelkedett. A növekedés motorja elsősorban az akvizíció volt, ugyanis a nemzetközi szoftverfejlesztési üzletág 863 millió forinttal járult hozzá a bevételhez.

Az organikus növekedés vegyesen alakult a társaságnál. A chiphiány miatt a networking és IT infrastruktúra üzletág 29,1%-kal visszaesett. Ugyanakkor a nagyobb hozzáadott értékű felhő üzletág kiugró, 50% fölötti növekedést ért el. A nemzetközi szoftverfejlesztési üzletág a tavalyi első félévben még nem volt a Gloster csoport része, így nem lehet összevetni a számokat éves összehasonlításban. Azonban valószínűleg itt is jelentős növekedés történt, mivel az üzletág alapját adó Minero IT Kft. 2021-es egyedi beszámolója szerint a tavalyi év egésze alatt volt 1,1 milliárd forintos árbevételük, míg az idei első félévben az üzletág ennek már több mint a háromnegyedét elérte. Szintén beszédes az üzletágak létszámának alakulása. A Gloster csoport 34 fővel bővült, ebből 28 fő a nemzetközi szoftverfejlesztési üzletágban, igaz az FF Next Technologies Kft akvizíciója (21 fő) is ezt a létszámot növelte.

Az export árbevétel aránya 2,0%-ról 28,4%-ra, a rendszeres árbevétel aránya 40,2%-ról 65,4%-ra emelkedett.

A Gloster csoport árbevétele 49%-kal 2,6 milliárd forintra, EBITDA-ja 95%-kal 301 millió forintra, adózott eredménye pedig 314%-kal 144 millió forintra emelkedett. A leányvállalatok adózott eredményéből külső tagok (más tulajdonosok) részesedésével korrigált adózott eredmény 126%-kal növekedve 64,3 millió forint volt.

Az első félévben a társaság az idei évre vonatkozó árbevételi előrejelzésünk 46%-át, a várt EBITDA 33%-át és az adózott eredmény előrejelzés 31%-át teljesítette. Ez időarányosan jó teljesülésnek számít, hiszen az IT-ban szezonálisan mindig erős az év vége, és a magasabb marzsok is hagyományosan ekkor realizálódnak. Tavaly ilyenkor az éves árbevétel 35%-át, az EBITDA 20%-át realizálta az első félévben a Gloster csoport, de ekkora szezonalitásra már nem érdemes számítani, főleg a megújuló árbevétel arányának növekedése miatt. Az intelligens épületek és a felhő üzletág esetében alacsony a szezonalitás. Míg a networking és IT infrastruktúra illetve a kibervédelem egyes területein kimondottan erős szezonalitás jellemzi az iparágat.

Az akvizíciókhoz kapcsolódóan jelentős változások történtek a mérlegben is, ugyanis a Minero IT Kft és az FF Next tranzakció zárása is az idei első félévben történt meg. Ezekhez kapcsolódóan 988 millió forintnyi hitelt, nagyrészt kedvezményes fejlesztési hitelt vett fel a cégcsoport, másrészt a pénzeszközök 800 millió forinttal 1 milliárd forintra mérséklődtek.

A chiphiány esetében már jelenleg is enyhülés látható, de a menedzsment várakozása szerint a jövő év második felében érdemben oldódhat ez a piaci feszültség. A chiphiány a második negyedév végén nyilvánosságra hozott, csoportszinten 1.100 millió forintos nyitott rendelésállomány teljesülését várhatóan nem veszélyezteti.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás