Biden a pozitívumokra fókuszál

2022.09.14. 15:05 • Erste Uzsonna

A tegnapi zuhanás után ma emelkedéssel próbálkozhatnak az amerikai tőzsdék. A határidős indexek pozitív irányba mozdultak el a nyitás előtt: az S&P 500 0,3%-os, a Dow Jones 0,2%-os, a Nasdaq pedig 0,5%-os pluszban jár.

Joe Biden a frissen aláírt éghajlat- és adótörvényt ünneplő beszédében kiemelte, hogy az amerikai gazdaság erős, a munkanélküliség alacsony, és a feldolgozóipar jól teljesít. A vártnál rosszabb inflációs adatra nem tért ki, inkább az éghajlatváltozás megfékezésére illetve a droglobbi és a republikánus ellenzék legyőzésére összpontosított a felszólalásában.

Az Egyesült Államokban a múlt héten 1,2%-kal csökkent a jelzáloghitel-kérelmek száma az azt megelőző héthez képest. A lakáshitelek refinanszírozására irányuló kérelmek 4,2%-kal csökkentek, a lakásvásárlási kérelmek 0,2%-kal nőttek. Éves szinten kifejezetten nagymértékű a visszaesés, a jelzáloghitelek iránti kereslet a lakásvásárlók részéről közel harmadával csökkent. Ez nem csoda, hiszen a 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata egy évvel ezelőtt 3% körül alakult, a múlt héten viszont 6% fölé emelkedett.

A Google nem tudta elérni, hogy az Európai Unió Törvényszéke eltörölje az Európai Bizottság által kiszabott rekordösszegű, 4,3 milliárd eurós trösztellenes bírságot. A bíróság csak kis mértékben csökkentette a büntetést, így végül 4,1 milliárd eurót kell megfizetnie a vállalatnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás