Hírözön Amerikából

2022.09.15. 15:21 • Erste Uzsonna

Negatív hangulatban kezdődhet meg a kereskedés az amerikai tőzsdéken. A határidős indexek közül az S&P 500 0,2%-os, a Nasdaq 0,4%-os mínuszban jár, a Dow Jones nem mozdult tegnaphoz képest.

A vártnál kevesebben igényeltek újonnan munkanélküli-segélyt az USA-ban a múlt héten. A korábbi 218 ezer után csak 213 ezer kérelmet adtak be, ami alulmúlja a 227 ezres előzetes becslést is. A tartós kérelmek száma 1,403 millióra nőtt a korábbi 1,401 millió után, pedig az elemzők jóval magasabb értékre, 1,478 millióra számítottak. A továbbra is feszes munkaerőpiac a Fed számára nagyobb teret ad az agresszív kamatemelésekre.

Az Egyesült Államokban a kiskereskedelmi forgalom augusztusban 0,3%-kal emelkedett júliushoz képest, az előző havi 0,4%-os csökkenést követően, és felülmúlta a 0,1%-os visszaesésre vonatkozó előrejelzéseket. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a csökkenő benzinárak lehetővé tették a fogyasztók számára, hogy más termékekből többet vásároljanak.

A New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index szeptemberben -1,5 pontra emelkedett az augusztusi -31,3 pontról. A nagymértékű javulás az elemzőket is meglepte, akik előzetesen -12,9-es értéket vártak.

Ezzel szemben a philadelphiai Fed feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe -9,9-re csökkent az augusztusi 6,2-ről, így elmaradt a 2,3-as piaci várakozásoktól.

Az amerikai vasúttársaságok és a több mint 100 ezer dolgozót képviselő szakszervezeti tárgyaló felek előzetes megállapodásra jutottak, így elkerülhető a holnapi sztrájk - közölte a munkaügyi minisztérium. A munkabeszüntetés jelentős fennakadást okozott volna a kulcsfontosságú áruk és nyersanyagok áramlásában az Egyesült Államokban, több mint 7000 vonat állt volna le, a becslések szerint naponta akár 2 milliárd dolláros kárt okozva.

Az Adobe bejelentette, hogy felvásárolja a Figma tervezőszoftver-gyártó céget, a vételár 20 milliárd dollár, amit készpénzben és részvényben fizet meg a szoftverfejesztő vállalat.

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás