A mémrészvények visszatértek: Bed Bath & Beyond a reflektorfényben

2022.09.22. 12:06 • Erste Market Sztori

A kiskereskedő részvényeinek árfolyama augusztusban időszakosan megnégyszereződött, ami sok befektetőnek meghozta az étvágyát a többi kiskategóriájú részvény iránt. A vállalat súlyosan eladósodott, és elemzők szerint fizetésképtelenség fenyegeti, de a lehetséges finanszírozási megoldásokról szóló hírek felpezsdítették a részvényre tett fogadásokat.

Bed Bath & Beyond válság Cohen kilépése után

A fellendülést azonban hamarosan összeomlás követte: a Bed Bath & Beyond részvényei néhány nap alatt több mint 50 százalékkal zuhantak, miután bejelentették, hogy az RC Ventures, a Ryan Cohen aktivista befektető tulajdonában lévő vállalat 178 millió dollárért eladta teljes részesedését a lakberendezési vállalatban.

Cohen márciusi belépése a Bed Bath & Beyondba idén márciusban indította el az ostromlott részvények árfolyamát. Most a fiatal egyéni befektetők által példaképnek tekintett befektető eladta részesedését. A Bloomberg pénzügyi hírügynökség számításai szerint Cohen 68 millió dolláros nyereséget ért el a részvényben való rövid távú kitettségén.

A lakossági és a professzionális befektetők most ármanipulációval vádolják a befektetőt, és következményeket követelnek. Amikor Cohen például bejelentette, hogy vételi opciókat szerzett, hogy további Bed Bath & Beyond-részvényeket vásárolhasson, talán szándékosan keltette fel sok befektető érdeklődését a részvény iránt. A közösségi médiában a kisbefektetők a vásárlást annak jeleként értelmezték, hogy Cohen az emelkedő részvényárfolyamra fogad, és csatlakoztak a vásárlásokhoz.


Jelentősebb mémrészvények árfolyamai, 2022-től napjainkig

 


KPI-k üzleti évenként

Forrás: Erste Asset Management, APA
2022. augusztus 30-i adatok alapján; Megjegyzés: A múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója egy befektetés jövőbeli teljesítményének.

A Gamestop Rally a Meme Stock Hype kezdetét jelképezi

Cohent egy ideig a mémrészvények hősének tartották. Tavaly a befektető és cége részesedést szerzett a Gamestop videojáték-kiskereskedő cégben, ahol az igazgatótanács tagja is lett. Eközben a közösségi médiaplatformokon, például a Reddit-en egyre nőtt egy befektetői rajongói közösség, amely ezt pozitív jelnek tekintette, és úgy vélte, hogy a részvényben nagy árfolyam-potenciál rejlik. A befektetők összehangolt akciókkal felfelé hajtották a Gamestop részvényeit, hatalmas veszteségeket okozva a fedezeti alapoknak (hedge fundoknak).

Vásárlásaikkal a kisbefektetők arra kényszerítették a fedezeti alapokat, hogy lezárják a részvények csökkenő árfolyamára tett fogadásaikat. Ez még magasabbra hajtotta a részvényeket, és milliárdokba került az alapoknak. A Gamestop részvények árfolyama egymás után többször megsokszorozódott, majd többször összeomlott. Mindennek persze kevés köze volt a fundamentumokhoz, hiszen a videojátékokat gyártó vállalat csökkenő eladásoktól és veszteségektől szenvedett.

Scott Galloway, a New York-i Egyetem közgazdasági tanszékének professzora akkoriban kemény összehasonlítást tett: a mémrészvények kereskedői körében népszerű Robinhoodhoz hasonló online brókerek a legújabb crack-dílerek voltak, akiknek az volt a céljuk, hogy folyamatosan a boldogsághormon, a dopamin felszabadulását váltsák ki ügyfeleikből. Mindent megtettek azért, hogy játékelemekkel folyamatosan új üzleteket váltsanak ki: "A tranzakciókat hulló konfettivel ünnepelték. A brókeralkalmazás úgy néz ki, mint a Candy Crush színes felülete" - mondta Galloway. A világjárvány idején az otthoni munkavégzés új valósága tovább erősíthette az otthonról történő szerencsejátékok trendjét.

Manipulációs vádak a Platforms és Ryan Cohen ellen

Más részvények, például a moziláncot üzemeltető AMC Entertainment részvényei is a közösségi médiában és a lakossági befektetőknek szóló kereskedési platformokon tevékenykedő spekulánsok játékszerévé váltak 2021-ben. A nagy forgalom és az árfolyam-ingadozás miatt a Robinhood és más, a kereskedők körében népszerű kereskedési platformok ideiglenes kereskedési korlátozásokat vezettek be egyes mémrészvények esetében, kiváltva a közösség nemtetszését. Számos más online kereskedő, például az E-Trade vagy a TD Ameritrade, de a nagy vagyonkezelők, a Charles Schwab és a Fidelity platformjai sem tudták már kezelni a spekulánsok áradatát.

Egy augusztusi bírósági döntés értelmében a Robinhoodnak most már piaci manipulációval kapcsolatos vádakkal kell szembenéznie. Azok a befektetők, akik a korlátozások miatt veszteségeket szenvedtek el, most zöld utat kaphatnak ahhoz, hogy csoportos keresetet nyújtsanak be. Hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) csatlakozik-e a Ryan Cohen elleni manipulációs vádakhoz, még nem tudni, de sok szakértő arra számít, hogy a tőzsdei szabályozók általában szigorúbb szabályokat fognak bevezetni a közösségi médián keresztül történő kereskedés szabályozására és a lakossági befektetők védelmére.

A cikk első alkalommal az Erste Asset Management oldalán jelent meg.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás