Meddig eshet még a kőolaj jegyzési ára?

2022.09.26. 14:40 • Erste Research Blog

 

 

 

A Brent típusú kőolaj azonnali leszállítási ára (USD/bbl, baloldal) és a BBG dollár árindex alakulása (jobboldal)
Forrás:Bloomberg

1. Szigorúbb monetáris feltételek a világban: Az elmúlt pár hónapban, amióta az infláció láthatóan elszabadult a fejlett világban, a jegybankok, élen a FED-del, sokkal szigorúbb monetáris politikát kezdtek el. A hírek szerint akár 4,0-4,5%-ig fogja az amerikai jegybank a dollár kamatokat emelni az év végéig a jelenlegi 3-3,25%-os szintről. Ez a magasabb irányadó kamatszint a világgazdaság lassulásához, vagyis az olajkereslet csökkenéséhez vezet. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szeptemberi jelentése szerint a globális olajkereslet 2,1 millió hordó/nappal nőhet 2023-ban szemben az idei 2 millió hordó/nappal, de a keresletnövekedésből 790 ezer hordó/nap mérték a gázról olajra való váltás okoz főleg Európában, ahol felrobbant a gázár az ukrán/orosz konfliktus és az orosz válaszlépések nyomán. E jelenség nélkül alapvetően lassuló kőolaj fogyasztás növekedésre lehetne számolni.

2. Erősödő dollár. A magasabb dollár kamatok hatása – különösen, hogy a többi jegybank szinkronhátrányban van, illetve egyéb okok miatt nem olyan gyors és szigorú, mint a FED – hogy a dollár erősödő pályára került. A fenti ábra jól mutatja, hogy míg júniusig jól bírta az olajára a dollár relatív erősödését, azóta a két ábra egymással tökéletesen szembe halad.

3. Kínai zéró Covid politika és gazdasági lassulás. A kínai hatóságok továbbra is a zéró Covid politika mentén haladnak, bár a hírek szerint van azért a politikán belül is némi enyhítés, de alapvetően pár eset után képesek egész városrészeket vagy teljes körzeteket lezárni a helyi hatóságok. A legutóbbi eset a 21 milliós Csengtu volt. A zéró Covid a kínai gazdaság számára egyéb problémáival együtt csökkenő olajkeresletet jelent: az IEA szerint idén 420 ezer hordó/nappal csökken a nyersolaj kereslet Kínában, ami az első csökkenés ebben az országban 1990 óta. Kína a világ legnagyobb kőolaj importőre, közel napi 11 millió hordó nyersanyagot szállít be az ázsiai ország a hazai 3,8 millió hordós napi termelés mellett.

4. Irán kiengedése a nyugati piacokra. Idén már több alkalommal hallottunk híreket arról, hogy Iránt kiengedné a nyugati közösség ismét a világpiacra, ha sikerül megegyezni az ország nukleáris programjáról. A tárgyalások sokszor kerültek olyan helyzetbe, hogy már közel volt a megegyezés. Irán napi 1-1,5 millió hordó nyersolajat tudna piacra dobni, miközben már állítólag 100 millió hordó feletti gyorsan piacra dobható készlettel bír. Venezuela esetében is politikai közeledés van: a hírek szerint a latin-amerikai ország több európai olajcégnek adhat el kőolajat, s szó van arról, hogy a venezuelai PDVSA Chevronnal közösen birtokolt amerikai finomítója is kapjon venéz nehéz nyersanyagot.

Ezek a hírek alapvetően segítették az árak csökkenését, különösen a világgazdasági lassulás okozta keresletcsökkenés segítette az olaj árának esését. A jövő évet nézve várhatóan folytatódik a tendencia, de személy szerint nem hiszem, hogy összeomlás lesz. A legfrissebb szektor elemzés 2023-ra 80 dolláros Brent olaj átlagárral számol. Több fontos tényező van, ami megállíthatja, illetve lefékezheti ezt az ártendenciát:

1. Oroszország termelése és exportja eshet a szankciók miatt. Az IEA szerint az európai szankciók (december 5-től a kőolaj importra, február 5-től a kőolaj termék import kivetett EUs lépések) miatt orosz kőolaj termelés 9,5 millió hordó/napra eshet jövő év februárjában, ami a 2022. februári szinttől 1,9 millió hordó/nappal maradhat el. Bár Oroszország kedvező meglepetést okozott 2022-ben, mivel a háború és a szankciók belengetése nem törte meg a lendületet, az év végével a kép megváltozhat.

2. Az amerikai stratégiai készletek visszatöltése. Joe Biden elnök korábbi rendelete következtében az amerikai stratégia kőolaj tartalék szintje egy év alatt 621 millió hordóról 427 millió hordóra csökkent. Az amerikai hatóságok 2023-ben vissza kívánják tölteni ezt a tartalékot, igaz, hogy 80 dollár alatt vesznek csak nyersolajat.

3. Az OPEC politikája is változhat. A hírek szerint az OPEC a zuhanó árak miatt már most gondolkodik azon, hogy napi 0,5-1 millió hordóval vágja kínálatát, akár még az év vége előtt.

4. Az USA és a többi termelő kőolaj bányászatának növekedése. Az amerikai Energiaügynökség (EIA) jelentése szerint a 2023-as USA kőolajtermelés 12,6 millió hordó/nap lehet az idei 11,8 millió hordó/nap után, ami gyorsulást jelent a növekedésben a 2021-es 11,2 millió hordó/nap kihozatalt követően, de ez a mostani szint alig haladja meg a 2019-es 12,3 millió hordó/nap teljes amerikai bányászott nyersolaj volument. A globális kőolaj kínálat egyébként az IEA becslése szerint idén 4,8 millió hordó/nappal nőtt, jövőre pedig 1,7 millió hordó/nappal bővülhet főleg Irak, Líbia, Guyana, az USA és az Egyesült Arab Emirátusoknak köszönhetően.

Ez összességében azért azt is jelenti, hogy a kismértékben csökkenő árak ellenére szűk maradhat a piac, vagyis a kínálat csak kismértékben haladja meg a keresletet a világpiacon. Tehát a helyzet gyorsan változhat, ami miatt mi a változékonyság fennmaradását is prognosztizáljuk, mivel az alacsony szabad kapacitások miatt könnyen megfordulhat a kereslet/kínálat viszonya. Tehát továbbra gyors árváltozásokra, de a mostaninál egy kicsit alacsonyabb nyersolajára számítunk 2023-ban.

A kőolajpiac változékonyságának alakulása – hány nap volt olyan, amikor a kőolaj ára 5%-nál nagyobb mértékben mozdult el

Forrás: Bloomberg. Az ábra szerint 2022 elég mozgalmas év volt, mivel már 20 felett van a nagy ármozgást felmutató napok száma.

 

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

 

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás