A Nutrien lehet az európai gázválság egyik nyertese

2022.09.26. 18:05 • Erste Ötletgyár Maxi

Gyors műtrágyapiaci kitekintés

A gázárak alakulása kulcsfontosságú az európai termelők és ezzel együtt az európai felhasználók számára, ugyanis amennyiben a műtrágyagyárak leállásra kényszerülnek, úgy jelentős kínálati hiány üti fel a fejét az öreg kontinensen, amely a világpiaci árakat is felborítja. Úgy látjuk, hogy a jövő év első felében még jó eséllyel maradhatnak a magas piaci árak a szektorban, egy esetleges eszkaláció esetén is kismillió buktatója lehet a normalizálódásnak. Ennél távolabbra nehéz jósolni, de sok mindennek kell optimálisan alakulnia ahhoz, hogy Európa viszonylag hamar olcsóbb gázhoz jusson, ezért ennek a valószínűsége kicsi.

A legnépszerűbb növényi tápanyagok a nitrogén, a foszfát és a hamuzsír. Oroszország tipikusan olcsón és nagymennyiségben szállította ezen termékeket a világpiacra. A Föld összes nitrogénalapú műtrágyájából 2020-ban nagyjából 15%, hamuzsír alapúból 33%, foszfát alapúból pedig 12% került a világpiacra a háború következtében az exportból kiesett régióból (Ukrajna, Oroszország, Fehéroroszország). Ebben a tekintetben is kiemelkedik a hamuzsír a többi anyag közül, valamint az elkövetkezendő évek növekedését tekintve is, ugyanis a következő 5 év hamuzsír kapacitás-növekedésének több, mint 60%-át Oroszország fedezte volna.

Mivel foglalkozik a Nutrien?

A Nutrien kanadai cég, elsősorban műtrágyákat, valamint annak alapanyagait gyártja, illetve szolgáltatja. Portfóliójában hamuzsír, nitrogén, foszfát és szulfát termékek egyaránt megtalálhatóak. A vállalat ezenkívül kereskedik műtrágya tápoldatokkal, növényvédő szerekkel, illetve magokkal. Tevékenységét leginkább Észak-Amerikában, Dél-Amerikában és Ausztráliában végzi.

A Nutrien a világ legnagyobb műtrágya gyártója, a hamuzsíralapú műtrágyagyártásban első (20%-os részesedéssel), míg a nitrogénalapú műtrágya gyártásban harmadik a világpiacon.

A cég bevételének valamivel több, mint a fele kiskereskedelmi eladásaiból származik (kis és akár nagyobb termelőknek eladott tápanyagok, termékek, szolgáltatások, magok, termelési eszközök). Nagyjából 25%-a hamuzsír előállításból, szűk 20%-a nitrogén gyártásból, a maradék pedig foszfát és szulfát gyártásból keletkezik.

Legjobb marzsa a cégnek a jelenlegi piaci körülmények között a hamuzsíron van (idén körülbelül 85%-os bruttó marzs), amely jó hír, tekintve, hogy ennek a terméknek a legnagyobb előállítója. A hamuzsíron realizált marzs jövőre is az idei közelében maradhat, hasonló mennyiségű eladási számok, de csökkenő eladási ár mellett.

A Nutrien kifejezett célja a hamuzsír gyártási kapacitásainak növelése (a 2021-es 13,6 millió tonnáról / év, 18 millió tonnára 2025-ig – amely összhangban lehet azzal, hogy az orosz termelés nem fog felfutni). Az Európában kialakult műtrágyahiány kielégítésre jól pozícionált a cég. Ugyan szükséges átszervezniük szállítási kapacitásaikat, de a többletbevétel túlságosan vonzó ennek a lehetőségnek az elszalasztására.

Brazília - a világ legnagyobb szójabab és harmadik legnagyobb kukorica termelőjének, felhasználást tekintve a világ hamuzsír importjából 16%, nitrogén importjából 12%, foszfát importjából 17% tesz ki - kiskereskedelmi piacából jelentős részesedése van a Nutriennek, melyeket felvásárlásokkal ért el. 2022-re a Nutrien kiskereskedelmi bevételének 35%-a származik külföldről, a kereskedelmi csatornák, illetve kiskereskedelmi üzletek felvásárlását pedig folytatni tervezi a cég.

Értékeltség

1. ábra: forrás: Bloomberg

A Nutiren szektorának értékeltsége alacsonynak mondható, a jelenlegi, illetve a következő év átlagos előremutató P/E mutatója is 8,1, míg EV/EBITDA alapon 5,4 és 5,6. A Nutrien értékeltsége még ebben az összevetésben is alacsony, 2023-as forward P/E mutatója 5,8; 2023-as forward EV/EBITDA mutatója 4,4. A Nutrien P/E alapú értékelése historikusan alacsonynak mondható, és az utóbbi nagyjából 4-5 hónapban kisebb ingadozást leszámítva jóval az azt megelőző szint alatt van. Ami pedig az előremutató P/E alapú diszkontot illeti: az utóbbi két évben ez átlagosan 10%-os volt a szektortársakkal összevetve, azonban most ez 38%-os-ra nőtt.

Technikai kép

2. ábra: forrás: Bloomberg, Erste

A részvény árfolyama a pénteki kereskedés folyamán letörte évek óta tartó, emelkedő trendvonalát, amelyet a legpesszimistább júniusi időszakban is megtett. Az árfolyam az áprilisi csúcshoz képest 30%-kal, az augusztusihoz képest pedig 19,5%-kal van lejjebb jelenleg. A kurzus a mozgóátlagok alá került, nem a legmeggyőzőbb jeleket adja.

Összegzés:

A Nutrien lehet az egyik legjobban pozícionált cég, az európai magas gázárakból történő többletnyereség szerzésére. A cég jelentős gyártási kapacitásokkal rendelkezik azon tápanyag termékekből (hamuzsír, ammónia), melyekből biztosan hiány lesz Európában is, valamint legmagasabb marzzsal rendelkezik. Véleményünk szerint a piac alulértékelheti egyaránt ezt a potenciált és egyaránt az európai háború eszkalációjának sebességét, valamint a gázválság okozta esetleges károkat is. A Nutrien értékelése kifejezetten jó, valamint a piac egészére jellemző az alacsony P/E érték, így nem beszélhetünk túlértékeltségről – amely oly sokszor előjött az utóbbi időkben a teljes részvénypiacot illetően. Ezzel együtt a cég hosszantartó trendvonala alá esett, amely így lényegében azt mutatja, mintha nem is létezett volna a háború hatása, és az azzal együtt létrejövő többletbevételre való potenciál, a megnövekedett árak és az azzal járó magasabb, termékeken realizált marzsok.

A befektetés hozam-kockázat aránya 2/1 felett alakul.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás