Infláció: továbbra is napirenden

2022.10.05. 11:56 • Erste Market Sztori

Az Erste Bank elemzői, Nyeste Orsolya és Nagy János szerint kimondottan kedvezőtlen, hogy a trendszerű folyamatokat jelző éves maginfláció rendkívül magas szintre nőtt: szeptemberben 20,7%-on állt. Mind a headline, mind a trendmutató 25 éves csúcsait dönti az elmúlt időszakban.

Az inflációs kilátások is meglehetősen borúsak. A különböző árplafonok (élelmiszer, üzemanyag) bizonytalanságot okoznak a kilátások terén. Továbbá a cégeket terhelő többletadók, az aszálykárok és a gyenge forint további átárazást eredményezhet. A teljes inflációs index valószínűleg 2023 elejéig tovább emelkedhet. Várakozásunk szerint először 2023 szeptemberében fogunk ismét egyszámjegyű inflációt látni a bázishatás alakulása miatt. Jelenlegi tudásunk szerint 2024-re közelítheti meg az index a jegybanki toleranciasáv felső küszöbét. Hozzá kell azonban tenni, hogy az inflációs előrejelzéseket övező bizonytalanságok extrém nagyok a mostani időszakban.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás