Bár a kamatemeléseknek vége, a szigorítás folytatódik az MNB-től

2022.10.05. 13:38 • Podcast

Folytatódik a szigorú monetáris politika a jegybank részéről – erősítette meg az MNB kommunikációját a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában az Erste Befektetési Zrt stratégája is. Miró József szerint a koronavírus-járvány kezelése során nagymértékben megnőtt a gazdaságban lévő készpénz mennyisége, és most ezt a plusz likviditást kell kiszippantani a piacról.

A covid válság idején a Magyar Nemzeti Bank is élen járt a friss tőke piacra zúdításával, a különböző hitel- és likviditási programjaival. Most azonban a magas infláció miatt ezt az óriási pénztömeget el kell kezdeni lecsökkenteni, méghozzá három alapvető eszközön keresztül.

Egyfelől a hosszabb futamidejű változó kamatozású likviditáslekötő betét formájában. Ennek az eszköznek köszönhetően a jegybank két hónapra tudja kivonni az adott mennyiségű likviditást a pénzpiacról. Rövidebb, egyhetes instrumentumnak számít a diszkontkötvény, amely ugyanezt a célt szolgálja, ugyanakkor ez egy eladható eszköz. A harmadik bevezetett instrumentum pedig a kötelező betéti tartalékráta megemelése egy százalékról minimum öt százalékra, ami szintén több milliárd forintot húzhat ki a piacról. A szakértő szerint a napi likviditáskezelésre ez utóbbit fogják leginkább használni a bankok.

Miró József hozzátette: a bejelentett likviditásszűkítő intézkedések stabilizálhatják, akár erősíthetik is a forint árfolyamát, hiszen megdrágítják a spekulációt a magyar devizával szemben, annak köszönhetően, hogy a devizacsere-ügyletekben emelhetik az implikált kamatszintet. Másfelől ezek az intézkedések az inflációt is lassíthatják, a következő hónapokban várható a fordulat a fogyasztói árindexben. Addig viszont még az év végéig az augusztusihoz képest emelkedő inflációt tapasztalhatunk.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • mennyire tartós a földgáz piacán az elmúlt napokban látott árcsökkenés?
  • hogyan alakulnak a különböző LNG-beruházások a kontinensen?
  • miért volt szükség fizetési haladékot kérnie az MVM-nek a Gazpromtól?

Miró Józseffel, az Erste Befektetési Zrt. stratégájával Imre Lőrinc beszélgetett. 

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás