Indul az amerikai gyorsjelentési szezon, de nagyon várják a befektetők a friss inflációs adatokat is

2022.10.12. 15:56 • Podcast

„Egyre jobban érezhető az infláció hatása. Egyre jobban növekednek azok a költségek, amelyeket már nem feltétlenül tudnak áthárítani a vevőikre. Az Egyesült Államokban ez nemcsak az energiaárak emelkedését jelenti, hanem a fizetések megugrását is” – magyarázta a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában Kerekes Tamás, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője, hogy miért várnak visszafogottabb céges számokat a befektetők. Az általános várakozás az, hogy a profit átlagban 2,4 százalékkal nőhetett az idei harmadik negyedévben, az S&P 500 cégeinél. Ez 2020. 4. negyedév óta a leggyengébb negyedév lehet.

„Csak érzékeltetésképpen. Az ötéves átlag nyereségnövekedés 14,6 százalék, míg az elmúlt 10 év átlagának profitnövekedése 8,8 százalék volt. Bevételi oldalon még, úgy ahogy rendben vannak a cégek, viszont az emelkedő energia- és bérköltségeik elviszik a nyereségük egy jelentős részét” – magyarázta Kerekes Tamás, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője.

Az adás második felében Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője már arról beszélt, hogy a magyar és a nemzetközi inflációs folyamatok tekintetében is, egyelőre optimista a Nemzetközi Valutaalap. Gazdasági előrejelzésében az IMF nem számol az orosz-ukrán háború kiszélesedésével. „Azt azért nem felejtsük el, hogy ez egy pillanatkép. Ettől függetlenül az IMF egy elég erőteljes inflációmérséklődére számít a fejlett országoktól. Itt is eltérő ugyanakkor a kép. Az Egyesült Államokban feledőzést várnak az árdrágulás mértékében, ugyanakkor az Eurózónában egy jóval alacsonyabb mértékű áremelkedési mérséklődésre lehet számítani” – részletezte az IMF előrejelzését Nagy János.

Az Erste Bank makrogazdasági elemzője közölte, hogy Európában alapvetően az újabb energiaár-emelkedési kör okozza a tartósan magas inflációs szintet. Az Eurózónában 8,3 százalékról 5,7 százalékra mérséklődik az index év végéig. Ezzel szemben az Egyesült Államokban 8,1 százalékról 3,5 százalékra csökkenhet majd az éves fogyasztói árindex. 

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • Az erős dollár az amerikai exportáló cégeknek sem jó
  • Az EKB erősebb kamatemelése foghatja meg csak a dollár további erősödését
  • Az IMF sem az Egyesült Államokban, sem az Eurózónában nem vár gazdasági visszaesést
  • A makrogazdasági előrejelzések az orosz-ukrán háború miatt hónapról-hónapra változhatnak

Kerekes Tamással, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjével és Nagy Jánossal, az Erste Bank makrogazdasági elemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás