Eddig sikersztori a Porsche tőzsdére lépése

2022.10.20. 09:58 • Podcast

Az elmúlt tíz év legnagyobb európai tőzsdei bevezetését hajtotta végre szeptember végén a Porsche AG. A 19 és fél milliárd forintos tranzakció a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben merész lépésnek tűnt, de bőven megtérülő döntésnek bizonyult – mondta az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője a Reggeli Monitorban. Nagy András szerint a siker egyik oka, hogy a luxustermékeket előállító vállalatokat jóval kevésbé viselik meg a válságok, egy hagyományos, tartós termékeket előállító ipari cég IPO-ja már jóval rizikósabb lett volna.

Mindazonáltal az idei év nem bővelkedik a tőzsdei bevezetésekben, főleg a tavalyi évvel összevetve. A Porsche AG kivételnek számít, és 84 milliárd euró körüli értékeltsége máris meghaladja az anyacégét, a Volkswagenét, amely „mindössze” 78 milliárd eurót tesz ki. A szakértő szerint szokatlan ez a felállás, de az egyik legfontosabb motiváció egy leányvállalat tőzsdére lépésében éppen az, hogy rámutasson az anyavállalat alacsony értékeltségére.

A másik fő szempont a Porsche AG IPO-jában az volt, hogy az így bevont forrásból tudja finanszírozni a Volkswagen az elektromos átmenetet. Nagy András elmondta, hogy a német autógyártó egyértelműen az elektromos meghajtás mellett tette le a voksát (a hidrogénmeghajtással inkább az ázsiai gyártók, például a Toyota próbálkoznak). Az eddigi harmadik negyedéves vállalati beszámolókból pedig az derül ki, hogy éves alapon továbbra is száz százalék felett bővül a kereslet az e-autók iránt.

Az anyacég árnyékában tőzsdére lépő leánycégek modellje egyébként nem példa nélküli, korábban a Siemens folytatta ezt a gyakorlatot, de autóipari példát is mondhatunk. A Fiathoz (most már Stellantis-csoport) tartozó Ferrari is hasonló utat járt be. Nagy András hozzátette: jövőre akár tovább két IPO is várható a Volkswagen-csoport részéről: tőzsdére mehet Lamborghini, és az ipari konglomerátum akkumulátor üzletágához tartozó Powerco.

A beszélgetés második felében az Erste Befektetési Zrt. stratégája, Miró József volt a vendégünk, akivel arról volt szó, hogy:

  • mennyire, és miért ilyen alacsony a magyar részvénypiac értékeltsége?
  • mennyire reális most az európai és az amerikai tőzsdék kapitalizációja?
  • most alulértékeltek, vagy inkább a múltban voltak túlértékeltek a részvénypiacok?

A beszélgetés első felében Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője, a másodikban pedig Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája volt a Reggeli Monitor vendége.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás