Milyen recesszió? A vártnál erősebben teljesített az amerikai gazdaság

2022.10.27. 15:45 • Erste Uzsonna

Vegyes képet mutatnak a nyitás után az amerikai indexek. A Dow Jones 1,4%-os pluszban jár, míg az S&P 500 0,7%-os, a Nasdaq pedig 0,4%-os csökkenést.

Az amerikai GDP 2,6%-kal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, ami felülmúlta a 2,4%-os várakozást, tehát az év első felében tapasztalt visszaesés után ismét erősödött a gazdaság. Az import 6,9%-kal csökkent, az export pedig 14,4%-kal nőtt az olaj, a nem gépjárműipari eszközök és a pénzügyi szolgáltatások értékesítésének köszönhetően. A fogyasztói kiadások növekedése 1,4%-ra lassult az előző negyedévben mért 2% után.

A múlt héten 3 ezerrel 217 ezerre emelkedett az újonnan munkanélküli-segélyért folyamodók száma, így elmaradt a 220 ezres előzetes becsléstől. Az eredmény ellentmond a munkaerőpiac feszességének enyhülésével kapcsolatos várakozásoknak, és megkönnyíti a Fed döntését a nagyobb mértékű kamatemelésekkel kapcsolatban. A tartós munkanélküli kérelmek száma 1,438 millióra emelkedett a korábbi 1,383 millióról.

A McDonald's harmadik negyedéves számai felülmúlták a várakozásokat. A gyorsétteremlánc bevétele 5,87 milliárd dollár lett, szemben az 5,7 milliárdos Bloomberg-konszenzussal. A fogyasztók hajlandóak voltak többet fizetni az ételekért, az USA-ban a magasabb menüárak ellenére nőtt a vendégek száma. Az online és mobil értékesítés, az alapvető termékek és a kiszállítás erősítette a teljesítményt. A hozzávalókkal és a munkaerővel kapcsolatos magasabb költségek azonban továbbra is problémát jelentenek – a 2,68 dolláros egy részvényre jutó nyereség meghaladta az elemzők 2,57 dolláros becslését. Az erős dollár csökkentette a vállalat eredményét, Kínában pedig még mindig visszafogják a forgalmat a covid-korlátozások.

Jól sikerült a Merck előző negyedéve, és az idei évre vonatkozó előrejelzést is megemelték. A gyógyszergyártó bevétele 14,96 milliárd dollár lett, ami 14%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és felülmúlta a várt 14,11 milliárdot. A vállalat 1,85 dolláros korrigált nyereséget ért el részvényenként, ami jobb a 1,73 dolláros Bloomberg-konszenzusnál. A korábbi 7,25-7,35 dollár közötti éves EPS-várakozást kis mértékben, 7,32-7,37 dollárra módosította a vezetőség. A Merck-re nyomás nehezedik, hogy diverzifikálja gyógyszerportfólióját, mivel nagyban támaszkodik a Keytruda nevű daganatellenes készítményére, a negyedéves értékesítés több, mint egyharmadát ez adta.

A Mastercard is ma tőzsdenyitás előtt tette közzé gyorsjelentését. A kártyatársaság bevétele éves szinten 16%-ot növekedve 5,8 milliárd dollár lett, szemben az elemzők 5,65 milliárdos várakozásával. A részvényenkénti nyereség 2,68 dollárra ugrott, miközben a piac csak 2,57 dollárra számított.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás