Tovább pörög a szaudi tőzsde

2022.11.02. 15:50 • Erste Market Sztori

A szaudi tőzsde vezérigazgatója arra számít, hogy nem lassul a nyilvános kibocsátások üteme Szaud-Arábiában. „A csőben lévő üzletek alapján úgy látszik, nem lassul az ütem” – nyilatkozta a Bloombergnek Mohammed Al-Rumaih, a Tadawul vezérigazgatója egy rijádi befektetői konferencia kapcsán. Jóváhagyás alatt 18 bevezetés van, amelyek „a következő három hónapon belül valósulnak meg”, és több mint 70 kérelmet vizsgál a tőzsde és a szabályozó hatóság – mondta.

A magas olajárak vonzzák a befektetőket a Közel-Keletre, erős a részvények iránti kereslet, ami jót tesz a bevezetéseknek. Szaúd-Arábiában 22 bevezetést regisztráltak eddig (a régióban 33-t), és nem egy vonzott több milliárd dolláros befektetést. A Marafiq közműszolgáltató például 52,5 milliárd dolláros ajánlatott kapott egy 897 millió dolláros pakettra. A globális makrogazdasági kockázatok azonban negatívan befolyásolják a piacot. A JPMorgan. és a Goldman Sachs vezérigazgatói is az amerikai és európai recesszió veszélyére figyelmeztettek.

Al-Rumaih szerint a nemzetközi befektetők egyre nagyobb érdeklődést mutattak a szaúdi piac iránt, idén 30 százalékkal nőtt az általuk birtokolt részvények aránya. A tőzsde nemzetközi roadshow-kon vett részt Londonban, New Yorkban és Szingapúrban, hogy bemutassa a szaúdi piacot. A tőzsde arra számít, hogy idén sor kerülhet néhány kereszt-bevezetésre is: a régióban a KFC és a Pizza Hut éttermeket üzemeltető Americana Group tervezi a kettős bevezetést Rijádban és Abu-Dhabiban.

A Tadawul származékos ügyleteket, határidős kontraktusokat is bevezetett a likviditás és a kereskedési volumen növelése érdekében.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás