Megugrott a Kínai tőzsde a zéró covid stratégia feladásáról szóló pletykára

2022.11.07. 13:47 • Erste Market Befektetés

Évtizedes rekordot beállítva közel 9 százalékot emelkedett a Hang Seng a múlt héten, köszönhetően a pénteki gyors, több mint 5 százalékos emelkedésnek is. A Shanghai Composite 2,4 százalékot hízott egy nap alatt, heti növekedése pedig 5,3 százalék volt, ami két éve a legnagyobb érték. A háttérben két hír húzódik meg. Az egyik, hogy a Bloomberg jelentése szerint korábban befejeződtek az amerikai tőzsdén jegyzett kínai vállalatok könyveinek felülvizsgálatai – ami reményt ad arra, hogy az amerikai felügyelők elégedettek lehettek a látottakkal. Így remény van arra, hogy a kínai-amerikai viszony ezen, régóta neuralgikus kérdése megoldódhat.

A másik – ennél is fontosabb információ -, hogy kínai valóban lazíthat a zéró covid stratégián. A Global Times, a Kínai Kommunista Párt bulvárlapja pénteken azt közölte, hogy az Országos Egészségügyi Bizottság  „az emberek vagyonában és életében kárt okozó túl szigorú intézkedésekből eredő hibák” kijavítására tett javaslatot, persze azzal, hogy ragaszkodni kell a zéró covid stratégián, hogy megakadályozzák a fertőzések behozatalát. A Reuters eközben arról adott hírt, hogy egy volt kínai járványügyi vezető tisztviselő egy zárt ajtók mögötti konferencián azt mondta, a következő öt-hat hónapban jelentős változások várhatók az ország zéró covid politikájában. A Bloomberg pedig azt jelentette, hogy Kína enyhítene a légitársaságokat a fertőzött utasok szállításért büntető szabályokon. Azonban a híreket hivatalosan nem erősítették meg: a kínai külügyminisztérium szóvivője kedden azt nyilatkozta amikor a közösségi médiában teredő újranyitási pletykáról kérdezték, hogy „nincs tisztában a helyzettel”, majd később azt mondta: Kína covid-politikája következetes és egyértelmű.

"Bármi ami arra utal, hogy enyhíteni lehetne a szabályokon, azonnal óriási lendületet ad a kínai gazdaságnak és a részvénypiacoknak” - mondta Sophie Lund-Yates, a Hargreaves Lansdown vezető részvényelemzője. Az Alibaba és a JD.com online óriáscégek részvényei több mint 10 százalékot emelkedtek, az ingatlankezelő Country Garden Services 15 százalékkal drágult. A rally kiterjedt a nyersanyagpiacokra is, a vasérc határidős jegyzései pénteken emelkedtek, valamint a kínai piac alakulására érzékeny londoni és európai részvények is. A Rio Tinto és az Anglo American bányászati cégek értéke, ugyanúgy nőtt, ahogyan az olyan luxus-kiskereskedelmi cégeké, mint az LVMH, vagy a svájci ékszerész Richemonté.

A TD Securities stratégái továbbra is a korlátozások fokozatos enyhítésére számítanak, és arra figyelmeztetnek, hogy a piacokat némi csalódás érheti, ha a befektetők azonnali feloldásra spekulálnak.

Az is igaz, hogy a piacok kétségbeesetten keresik a kapaszkodót, hiszen a Hang Seng 13 éves mélypontot ért el a múlt hónapban

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás