MOL: Az iparági környezet kiváló, de az államok elvonhatják a többletjövedelmet

2022.11.07. 16:17 • Erste Ötletgyár Mini

A MOL jelenleg rendkívül kedvező külső környezetben tevékenykedik. Az európai olaj és földgázárak magas szinten állnak, a finomító marzs soha nem látott magasságban van. Különösen a dízel árrés emelkedése kedvező a vállalatnak, mivel a cégcsoport finomítói a dízel üzemanyag kihozatal maximálására törekednek. A társaság a tervezett EU-s orosz olajimport embargó ellenére a jövőben is vásárolhat vezetékes orosz kőolajat. Az orosz Ural típusú kőolaj jelentős, 20-30 dolláros diszkonttal forog az iránymutató Brent típusú kőolajhoz képest, ami jelentős költségelőnyt jelent a társaságnak. A MOL közép-keleti európai vevői a Covid járványt követően ismét erős keresletet támasztanak a cég termékei iránt. Egyedül a petrolkémiai piac gyengélkedik az utóbbi időben a lassuló európai konjunktúra miatt.

A MOL finomítói marzsainak és a Mediterrán Komplex finomítói marzs alakulása 2021-től (dollár/hordó)

Forrás: MOL, Reuters

A vállalat küzd ugyanakkor azzal, hogy ezt a kiváló nyereséget az állami szereplők, elsősorban Magyarország kormánya el kívánja vonni. A magyar állam számos adóemelést hajtott végre idén, és különböző speciális adókkal is sújtotta a csoportot. Ezek közül a legfontosabb az Ural és a Brent típusú kőolaj árának különbségére kivetett különjárulék, a 40-50%-ra emelt bányajáradék, illetve a kiskereskedelmi tevékenység után beszedett extra adó. Emellett 2021 novemberétől kezdve az ország 480 forintban rögzítette a kiskereskedelmi üzemanyagárakat. Azóta a szabályozás több ponton is változott, jelenleg csak magyar magánszemélyek esetében érvényes ez a tarifa, viszont az ilyen irányba történő nagykereskedelmi árat is ezen a 480 forintos szinten rögzítették a hatóságok. Ennek nyomán mind a vállalat finomítás/nagykereskedelmi, mind a fogyasztói szolgáltatás üzletágában jelentős az elmaradt haszon. A magyar állam mellett Horvátország és Csehország is változásokat léptetett életbe, vagy tervez a piaci szabályozás és az adórendszer terén. Horvátország többek között 41 euró/MWh szinten rögzítette a földgáz átadási árakat, ami jelentősen elmarad a piaci szinttől. A MOL a kormányzati lépés ellen jogi eszközökkel is harcolni szeretne. A jövőben nem zárjuk ki, hogy még több ország fog a MOL-ra nagyobb terhet rakni, mivel az általános megközelítés az, hogy a társaságnak a háború és az energiakrízis okozta extra nyereséget meg kell osztania a fogyasztókkal.

A MOL árazása kedvezőbb a vetélytársakénál. A cég jelenleg 3,3x 2022-es P/E mutató mellett forog, míg a versenytársak átlaga 4,5x. Az alacsonyabb árazás némileg tükrözi a részvény nagyobb politikai kockázatát, az átláthatóságból és a vállalatirányításból adódó diszkontot. Ezek alapján úgy véljük, hogy a MOL megfelelően van értékelve a többi szektortárshoz viszonyítva.

A MOL P/E értékelési mutatója a régiós versenytársakhoz viszonyítva

Forrás: Bloomberg, Erste

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás