A termelői árnyomás is csökkenőben, felüdülés a Walmart jelentése

2022.11.15. 15:33 • Erste Uzsonna

A pozitív termelői inflációs adatok hatására ugrottak a fő amerikai határidős indexek. A Dow Jones 1,1%-os, az S&P 500 1,7%-os, a Nasdaq 2,7%-os pluszban volt a nyitás előtt.

A termelői árak növekedési ütemében is lassulás látszik a frissen megjelent októberi adatokból. Hó/hó alapon 0,2%-kal, éves alapon pedig 8,0%-kal drágultak a termelői árak, pozitív meglepetést okozva a szakértői becslésekhez (0,4% hó/hó és 8,3% év/év) képest. A szeptemberi mérés 0,2% volt havi és 8,4% volt éves alapon. A termelő maginfláció 6,7% lett (év/év), szemben a 7,2%-os becsléssel és a 7,1%-os szeptemberi értékkel szemben.

A New York állam feldolgozói aktivitási indexe négy hónap után először nőtt novemberben. 13,6 ponttal a pozitív tartományba, 4,5 pontig emelkedett az október havi mínusz 9,1 pontról, miközben a várakozás mínusz 6,0 pont volt.

A mai piacnyitás előtt tette közzé idei harmadik negyedéves gyorsjelentését a Walmart. A vállalat éves szinten 8,7%-kal 152,8 milliárd dollárra tudta növelni bevételét. Ez felülmúlta a 147,9 milliárdos elemzői várakozást. A 1,50 dolláros részvényenkénti profit szintén pozitív meglepetés volt az 1,32 dolláros Bloomberg-konszenzushoz képest. A cég továbbra is küzd a felgyülemlett raktári kapacitásokkal, azonban valamelyest enyhült a nyomás ebben a tekintetben. A Walmart a korábban várt 9-11%-os eredmény-csökkenés helyett már csak 6-7%-os visszaesésre számít a teljes 2022-es évre. Ezen felül a vezetés 20 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot fogadott el. Ami a jövő évet illeti, 5,5%-os bevétel növekedést becsülnek, ami felülmúlja a 4,2%-os piaci várakozást. A Walmart részvény 6% feletti pluszban volt a nyitás előtt.

A Home Depot is közzétette 2022-es harmadik negyedéves gyorsjelentését a mai piacnyitás előtt. Annak ellenére, hogy a lakberendezési kiskereskedelmi vállalat vásárlóinak száma 4,3%-kal visszaesett (év/év), a bevétel éves szinten 5,6%-kal 38,9 milliárd dollárra nőtt, meghaladva az egymilliárd dollárral alacsonyabb elemzői becslést. Az egy részvényre jutó eredmény 4,24 dollár lett, felülmúlva a 4,13 dolláros Bloomberg-konszenzust. A cég az egész éves profitnövekedést 4-6% körülire becsüli, ez a piaci várakozásnál gyengébb utolsó negyedéves EPS-t vetít előre. A részvény 1%-os mínuszban volt a nyitás előtt, és kicsit magával rántotta a Lowe’s-t is.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás