Megingott a forint a lengyelországi rakétabecsapódások hírére

2022.11.16. 10:35 • Erste Market Sztori

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba. Az incidens nyomán Lengyelország fokozta védelmi erőinek készültségét, fokozta légterének megfigyelését és a NATO-hoz fordult, hogy hívjanak össze ülést a szövetség 4. cikkelye alapján (e szerint a tagállamok bármilyen a biztonságukat érintő kérdést felvethetnek.) Joe Biden amerikai elnök az USA teljes támogatását ajánlotta fel a robbanások vizsgálatához Andrzej Duda lengyel államfőnek, aki a G20-csúcstalálkozón részt vevő állam-, illetve kormányfők közül többel is tárgyal majd a történtekről. A NATO nagykövetei szerdán konzultációra gyűlnek össze, ám a név nélkül nyilatkozó diplomaták szerint a katonai szövetség "óvatosan" fog reagálni, továbbá időre van szüksége annak ellenőrzésére, hogy pontosan hogyan történt az incidens. Szakértők azt valószínűtlennek tartják, hogy az oroszként azonosított rakétákat Oroszországból lőtték volna ki – az orosz védelmi minisztérium az incidenst provokációnak minősítette. A BBC diplomáciai szakkommentátora azt mondta: teljesen valószínűtlen, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna Lengyelország területe ellen.

Oroszország a G20 csúcstalálkozó idején nagyszabású hadműveletet indított Ukrajnában, átfogó rakétatámadásuk során elsősorban energetikai létesítményeket támadtak, városok maradtak áram nélkül. Herman Haluscsenko ukrán energetikai miniszter a Facebookon közölte, hogy a támadás Ukrajnával szomszédos több ország energiarendszerére is hatással lehet. A fehérorosz határnál eltaláltak egy transzformátor-állomást is, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt így az olajvezeték leállt, ugyanis nincsen áramellátása a szivattyúknak. A Mol közölte: 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani. A 90 nap elegendőnek mutatkozik, hogy a déli szállításokat megszervezzék.

Orbán Viktor kormányfő kedden este összehívta a Védelmi tanács ülését, és a szerdai kormányülésen is megvitatják a kialakult helyzetet.

A hírekre reagálva a forint kedden éjjel jelentősen gyengült, az euró árfolyam 412forintig szaladt el, ám szerdán reggelre a 407 forintos szint közelébe erősödött vissza.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás