Európai Bizottsági ítélet a magyar uniós pénzekről – Mad Max hangulat a hazai benzinkutaknál

2022.11.30. 13:16 • Podcast

Magyarország kormánya arra számít, hogy az uniós pénzügyminiszterek a december 12-i ülésén jóváhagyják a gazdaságélénkítési alap tervét – közölte az uniós tárgyalásokért felelős miniszter a Reuterssel. Navracsics Tibor miniszter azt is elmondta, hogy várakozásai szerint az Európai Bizottság nagy valószínűséggel azt fogja javasolni az uniós kormányoknak, hogy függesszék fel az uniós költségvetésből Magyarországnak juttatott transzferek 65 százalékát, ami mintegy 7,5 milliárd eurónak, azaz 3000 milliárd forintnak felel meg. Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában szintén úgy vélte, hogy lesz felfüggesztés, addig mindenképpen, amíg pár hónapon keresztül élesben nem tesztelik azokat a magyar jogállamisági vállalásokat, amelyeket rohamtempóban fogadott el az Országgyűlés. Nemcsak a bíróságok működésének függetlenségét ellenőrzik majd, hanem azt is, hogy az újonnan felálló Integritás Hatóság alkalmas lesz-e a magyarországi uniós pénzek megfelelő kezelésére, és a korrupciógyanús ügyek kivizsgálására, azokkal kapcsolatban a nyomozások kezdeményezésére.

Az adás második felében már Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája számolt be benzinkutas „kalandozásairól”. Egyre több hazai töltőállomás fogy ki ugyanis az üzemanyagból, és ez már Budapesten is napi problémát jelent, nemcsak a vidéki, kevésbé ellátott régiókban. A MOL százhalombattai finomítója csak 50-55 százalékon tud termelni. Egyre többen aggódnak amiatt az olajpiaci szakértők közül, hogy decemberre az ársapka fenntarthatatlanná válhat. A helyzet fokozatos romlásával a kormány is tisztában van. Nem véletlen, hogy a legfrissebb kormánykommunikáció már arról szól, hogy január 1-től csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha egyéb feltételek teljesülése mellett a százhalombattai finomító folyamatosan működik. „A problémát fokozhatja, hogy decembertől már uniós tilalom lép életbe a tankeren szállított orosz kőolajra, januártól pedig az ebből finomított termékek exportálására. Mindeközben dízelolajból egyébként is szűk a kínálat Európában” – részletezte a helyzetet Miró József. Az Erste Befektetési Zrt. stratégája szerint a helyzetet nyilvánvalóan a kormány is elemzi, és közeleg az időpont, amikor már minden szereplő számára már előnyösebb lenne az ársapka megszűntetése, főleg úgy, hogy azért sokat csökkent a kőolaj világpiaci ára, és a benzin esetében már nem olyan drámai az árkülönbség az árstopos és a piaci termék között.

Az interjúban szóba került még, hogy:

  • Milyen történelmi példák vannak más országokból az árstopra és a jegyrendszerre?
  • Milyen csúszás lehet az uniós kifizetésekben, és gondolkodhat-e mégiscsak uniós hitelfelvételben a magyar kormány a magas kamatok miatt?

Nyeste Orsolyával, az Erste vezető makrogazdasági elemzőjével és Miró Józseffel, az Erste Befektetési Zrt. stratégájával Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás