Befagyasztaná a Magyarországnak járó uniós forrásokat az Európai Bizottság

2022.12.01. 10:59 • Erste Market Sztori

"További alapvető lépésekre van szükség az uniós költségvetést Magyarországon továbbra is fenyegető kockázatok kiküszöböléséhez" – jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa azon a sajtótájékoztatón, ahol az országnak járó uniós forrásokról szóló Bizottsági javaslatot ismertették. A Bizottság azt javasolja, hogy tartsák fenn a felzárkóztatási források egy részének, 7,5 milliárd eurónak a zárolását. Ugyanakkor a testület támogatta Magyarország 5,8 milliárd eurós helyreállítási programját, ám a mintegy 2300 milliárd forintot kitevő forrás lehívása is az úgynevezett jogállamisági és egyéb garanciális mérföldkövek teljesítéséhez lenne kötött. A Bizottság javaslatát az Ecofin ülésén az uniós pénzügyminisztereknek kell megszavaznia (minősített többséggel), a következő ülés december 6-án lesz, de egyes hírek szerint lehetséges, hogy a kérdésben december 12-én születik döntés.

Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter rendkívüli Kormányinfón beszélt arról, hogy a döntés nem okozott nagy meglepetést a magyar kormánynak, ez az álláspont nagyjából megegyezik a bizottság által szeptemberben közölttel. Szerinte elméleti jelentősége van a felfüggesztésnek, miközben jelentős előrelépés a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadása. Decemberben ezen kívül aláírhatják az EU-val a partnerségi megállapodást, így azoknál az operatív programoknál is megindulhat a pályáztatás, amelyekre a felfüggesztés vonatkozik: itt a források 35 százaléka ez alatt is rendelkezésre áll. A miniszter mindazonáltal úgy véli: ha a feltételek teljesítésében ilyen ütemben halad az ország, akkor 2023-ban az biztosan hozzáfér majd az összes uniós forráshoz. A miniszter értékelése szerint a mostani bizottsági döntést részben az is magyarázza, hogy a kormány törvényhozási és az intézményépítési menetrendje olyan határidőket tartalmaz, amelyek még „előttünk vannak”.

A döntés és a bejelentések nem gyakoroltak érdemi hatást a piacokra. A magyar valuta nem gyengült érdemben, marad az euró árfolyama 408 forinton, a BUX az előző naphoz képest enyhe pluszban volt.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás