Black Friday és Cyber Week - A kiskereskedők még reménykednek

2022.12.02. 17:02 • Erste Market Sztori

A belföldi fogyasztás óriási jelentőséggel bír az amerikai gazdaság számára, és az ünnepi időszak különösen jelentős. Tekintettel a magas inflációra és az emelkedő kamatlábakra, valamint ezek lehetséges hatására a fogyasztói magatartásra, a pénzpiacok nagy figyelmet fordítottak az idei év nagy ünnepi vásárlási napjaira.

Az online kiskereskedelem valószínűleg tovább növekszik az USA-ban

A legnagyobb reményt az online kiskereskedelem tovább növekvő népszerűsége jelenti, ahol a szakértők szerint az erős árnyomás ellenére új rekordok várhatóak. Az S&P-Global által megkérdezett fogyasztók több mint 31 százaléka előre jelezte, hogy az előző évinél többet fog vásárolni az interneten. A megkérdezettek 43 százaléka tervezi, hogy karácsonyi bevásárlásainak nagy részét online intézi.

Az Adobe Analytics első adatai szerint az amerikai fogyasztók csak pénteken várhatóan 9 és 9,2 milliárd dollár közötti összeget költöttek online. A hálaadás napjától a „kiberhétfőig” tartó teljes időszakra, az úgynevezett „kiberhétre” az Adobe felmérései szerint 34,8 milliárd dolláros online kiskereskedelmi forgalmat prognosztizált, ami 2,8 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Nyár óta javult a fogyasztói hangulat

Összességében azonban az infláció valószínűleg továbbra is visszafogja az amerikai fogyasztói kiadásokat. A National Retail Federation előrejelzése szerint 166,3 millió fogyasztó fog karácsonyi bevásárlást végezni a Cyber Week alatt, ami 8 millióval több, mint tavaly. Ők azonban valószínűleg kevesebb pénzt hagynak majd a kiskereskedők kasszájában. Az S&P által megkérdezett fogyasztók 26 százaléka tervezi, hogy idén karácsonykor kevesebbet költ, mint 2021-ben, mindössze 7 százalék tervezi, hogy növeli a kiadásait. A válaszadók közel 84 százaléka a magas inflációt jelölte meg a tervezett kiadáscsökkentés fő okaként.

A Michigani Egyetem fogyasztói hangulatindexében a magas infláció szintén valószínűsíthetően a vásárlók visszafogottságának egyik oka, bár az index az év folyamán a fellendülés jeleit mutatta. A júniusi 50 pontos rekordmélypont után a tőzsdéken sok követővel bíró mutató magához tért, de novemberben ismét enyhén, 5,2 ponttal 54,7 pontra esett vissza. Ez azonban a most lezárult félidős választások okozta bizonytalanságnak is betudható.

A Michigani Egyetem szerint a fogyasztók inflációs várakozásai a közelmúltban enyhén emelkedtek, : a következő egy évre 5,1 százalékra, a következő 5-10 évre pedig 3,0 százalékra. Ez 0,1 százalékponttal több, mint az előző hónapban. Októberben az inflációs ráta 7,7 százalékra csökkent a csütörtökön közzétett adatok szerint.

A kiskereskedelmi óriás Walmart növelte a legutóbbi eladásokat

Számos tőzsdén jegyzett kiskereskedelmi vállalat részvényei az ősz folyamán jelentős emelkedést produkáltak. A Walmart részvényei például az őszi hónapokban talpra álltak, és 5,8 százalékos éves emelkedést mutatnak. Az amerikai bevásárlóóriás a nyáron erős keresletet tapasztalt a magas infláció ellenére. A harmadik negyedévben a forgalom az előző évhez képest közel 9 százalékkal 152,8 milliárd dollárra nőtt.

A magas árak ellenére az amerikai fogyasztók a Walmart szerint sok pénzt költöttek élelmiszerekre és ruházati cikkekre. A konszern emelte idei értékesítési célját, és most már 5,5 százalékos árbevétel-növekedésre számít. A Walmart emelte profitprognózisát is, de továbbra is jelentős visszaesésre számít az előző évhez képest.

Az Amazon online kiskereskedő ezzel szemben meglehetősen eltérő számokat mutatott be: az őszi veszteségek után a részvény 44 százalékos csökkenést mutat az idei évre. Az Amazon nemrég az ünnepi üzletre vonatkozó gyenge előrejelzéssel okozott csalódást, amikor negyedéves számait ismertette. A vállalat az egyre fontosabbá váló felhő üzletágában is elmaradt a várakozásoktól.

A cikk első alkalommal 2022. november 28-án jelent meg az Erste Alapkezelő oldalán.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás