Az Egyesült Államok földgázipara további lehetőségeket rejt magában

2022.12.06. 15:12 • Erste Research Blog

Kínálat csak kismértékben tud nőni: 2023-ban az USA gázkínálata mindössze 2%-kal fog nőni 2022-hez képest 99,7 milliárd köbláb/nap (bcfd) mértékre az EIA (Amerikai Energia Ügynökség) szerint. A fő probléma, hogy a legnagyobb termelő mezők, mint a Marcellus és a Permian csak kisebb mértékben tudják növelni kihozatalukat, mint korábban. Az USA-ban jelentősen csökken a legjobb (ún. Tier-1) gáz és nyersolaj palarétegek aránya, emellett továbbra is erős nyomás van a szektoron, hogy a növekedés csak olyan mértékű legyen, ami biztosítja a tőketulajdonosoknak a megfelelő megtérülést. Ergo marad a magas osztalék és részvényvisszavásárlási arány, míg a beruházási aktivitás visszafogott marad. Sőt egyes befektetők szerint jobban járnak a részvényesek, ha az alacsony árazás melletti részvényeket a cégek visszavásárolnák, mintha gáztermelésbe fektetnének.

 


Chart: Az USA földgáztermelés alakulása
Forrás: EIA (Amerikai Energia Ügynökség)

A keresletet hajtja a cseppfolyós export, tovább nő az LNG export kapacitás: Az USA kereslete 87,9 bcfd lesz jövőre, ami nem jelent változást az előző évhez képest. Ami viszont fontos fejlemény, hogy tovább nő az LNG export kapacitások nagysága. 2026 elejére ennek a mértéke elérheti a 20 bcfd értéket, vagyis az USA termelésének ötödét exportálhatja az Egyesült Államok. Rövidtávon mindenképpen a téli időjárás és a Freeport LNG terminál visszakapcsolása a kérdés. Az utóbbi egyébként 2,1bcdf kapacitással bír.



Chart: Az USA LNG exportkapacitásainak alakulása
Forrás: EIA (Amerikai Energia Ügynökség)

Készletek szintje kismértékben alatta az elmúlt évek átlagának: a november 25-i adatok szerint az USA betárolt földgáz mennyisége 3.483 milliárd köbláb (Bcf) volt, ami 2,5%-kal elmarad az 5 éves átlagtól. Ez a mennyiség tehát elegendő lehet a téli időszakban, ugyanakkor ha a Freeport LNG terminál valóban megnyit a jövő év elején és hideg lesz a téli időjárás, akkor emelkedhetnek az árak akár már rövid távon is.

Ezek alapján továbbra is vonzónak tartom a szektort. Ki szeretnék emelni néhány részvényt, amely nyertese lehet a folyamatoknak.

Chesapeake (CHK US): Független szénhidrogén bányászati cég, amely kutatással és termeléssel foglalkozik, elsősorban földgáz portfolióval. A vállalatnak Louisiana, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, Texas és Wyoming államban vannak érdekeltségei. Érdekesség, hogy a Chesapeake csődközeli állapotban volt 2020-ban, de azóta szárnyal a részvény, köszönhetően a megváltozot piaci körülményeknek és a magasabb földgázárnak. A CHK piaci kapitalizációja 13,6 milliárd dollár. Termelése 436 ezer hordóegyenértékes per nap volt 2021-ben.

Ovinitiv (OVV US): Korábban Encana néven mozgó cég olaj, földgáz és földgáz kondenzátumokat termel. A cégnek az Egyesült Államokban és Kanadában is van kitermelése, korábban Kanada legnagyobb független földgáz termelő társasága volt. 2021-ben 534 ezer hordóegyenértékes/nap termelésnek 74% volt földgáz és kondenzátum. A cég 2 milliárd hordóegyenértékes (boe) bizonyított tartalékkal rendelkezik, ami több mint tíz év termelését fedezi a mostani kitermelési ütem mellett.

EOG (EOG US): A texasi cég az USA egyik legnagyobb gáztermelője, napi 753 ezer hordóegyenértékes szénhidrogént hoz a felszínre. A készletek 98%-a az Egyesült Államokban, 2% Trinidad és Tobagoban van, de az EOG-nak vannak kisebb érdekeltségei Kanadában és Kínában is. A készletek 51% kőolaj, a többi földgáz és földgáz kondenzátum. A teljes készletmennyiség 3,219 milliárd hordóegyenértékes, vagyis közel 12 évnyi készlettel rendelkezik a vállalat a mostani termelési szint mellett.

Range Resources (RRC US): amerikai földgáz termeléssel és kutatással foglalkozó cég. A vállalat a Marcellus mezőn termel, ahol az egyik legnagyobb területtel rendelkező tulajdonos. A Range Resources 2021-ban napi 2,13 milliárd köbláb földgázt termel (kb. 367 ezer hordóegyenértékes/nap). Elemzői szemmel különösen érdekes a cég, mivel alacsony költséggel hozza felszínre a földgázt és jelentős bizonyított szénhidrogén tartalékai vannak (2021 év végén 17,775 trillió köbláb volt a becsült bizonyított készlet nagysága, ami kb. 306 millió hordóegyenértékes, közel 23 évig termelheti a cég a mostani mennyiséget).

Cheniere (LNG US): Az USA legnagyobb cseppfolyós földgáz cége, akinek a kezében van a Sabine Pass terminál, az USA legnagyobb LNG kikötő Louisiana államban. A cég világszerte szállít cseppfolyós földgázt, a legnagyobb vevője a tajvani CPC évi 25 milliárd dollár értékben. A Sabine Pass évi 30 millió tonna LNG kapacitással (kb. 3,5 Bcfd vagyis 42 milliárd köbméter) rendelkezik, ami a mostani USA LNG export kapacitás negyede. A céget a legendás befektető, Carl Icahn vezeti, aki az iparág másik legendás vezetőjétől, Charif Souki-tól vette át a stafétabotot. Souki úr jelenleg egy másik tőzsdei LNG cég, a Tellurian (TELL US) vezetője.

New Fortress Energy (NFE US): A New Fortress Energy az LNG üzletben tevékenykedik: a cég LNG import terminálokat, erre épülő áramtermelő és ipari berendezéseket tervez, épít és finanszíroz a világban. Az ügyfelek szerte a világon vannak, de főleg Latin-Amerikában és a Karibi térségben. Emellett van projektjük az Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában is. A vállalat több éves veszteséges tevékenység után 2021-ben már nyereséget termelt, 2022-2023-ban pedig gyorsuló ütemben növeli EBITDA-ját és nettó nyereségét. A becslések szerint a 2021-es 604 millió dollár EBITDA 2024-re 1,79 milliárd dollárra nő. A részvény árazása viszonylag magas: a 2022-es eredményekkel 26x PER és 14.2x EV/EBITDA szinten forog. A cég alacsony, 1% alatti osztalékhozamot fizet. A vállalat részvényesei között az alapító Wesley Edens a legnagyobb tulajdonos 22,8%-kal. A többi részvény pénzügyi és szakmai befektetők kezében van.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás