Újra megvesszük az EQT-t

2022.12.08. 14:43 • Erste Ötletgyár Maxi

Az energiaárak volatilitása keresztbe tett az EQT Corporation részvényeire vonatkozó ajánlásunknak, ugyanis a földgáz árának hirtelen esése a vállalat árfolyamát is magával rántotta. Az energiahordozó jegyzése az Egyesült Államokban 7 dollár/mmBTU-ról 5,5 dollárig esett az elmúlt napokban. Ez részben az enyhe időjárásnak tudható be, aminek hatására kevesebb földgáz fogyott, emellett az LNG kapacitás korlátozottsága is negatívan hatott a keresletre. A Freeport LNG terminál üzemeltetője december 1-én jelentette be, hogy a létesítmény a vártnál később, 2023 elején kezdheti meg újra a működést. A terminálon júniusban egy meghibásodás miatt tűz ütött ki, ami komoly károkat okozott, ezért azóta szünetel a cseppfolyósított földgáz exportálása. A vállalat az USA LNG kapacitásának 15 százalékáért felelős. Az export januári indulásával csökken a hazai piacon elérhető földgáz mennyisége, ami hozzájárulhat az energiahordozó árának emelkedéséhez, amit a hidegebbre forduló időjárás is támogat.

A földgáz ára Európában is tovább emelkedik, a tárolók töltöttségi szintje pedig csökken a fűtési időszak kezdete óta, viszont az uniós országok jövőre már nem számíthatnak akkora mértékben az orosz földgázra, mint idén, amikor a tárolók újratöltésére kerül majd sor. Az amerikai földgáz jelentősége tovább nőhet.

Kína újranyitása szintén hozzájárulhat a földgáz drágulásához, ugyanis az ázsiai nagyhatalom jelentős vásárlója volt az amerikai LNG-nek, mielőtt covid-korlátozások hatására el nem kezdett gyengélkedni az ország gazdasága. Az utóbbi hetekben azonban megkezdődött a korlátozások feloldása, fokozatosan enyhül a szigor, ami várhatóan segíti a gazdaság élénkülését, ez pedig nagyobb földgáz-keresletet eredményez.

A fentiek miatt továbbra is úgy látjuk, hogy az EQT jó lehetőséget kínál arra, hogy profitáljunk a földgáz árának emelkedéséből. A tegnapi 36,7 dolláros záróárat alapul véve az 51,5 dolláros célárunk 40 százalékos felértékelődési potenciált jelent, az esetleges veszteség minimalizálása érdekében a stop megbízást a júliusi mélypont alá, 30,5 dollárhoz javasoljuk elhelyezni. A pozíció hozam-kockázat aránya nagyobb, mint 2:1.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás