De ki szeret adózni?

2022.12.15. 10:18 • Erste Market Befektetés

Rendben, de hogyan? Ennek a kérdésnek, ha máskor nem is, legalább most év végén érdemes utána nézni. Én most erre teszek egy kísérletet, legalábbis ami a befektetéseinket érintő adók, költségek, adóvisszatérítések témáját illeti. A legnépszerűbb megoldás, ha Tartós Befektetési Számlára, népszerű nevén TBSZ-re, helyezzük el a befektetéseinket. Ez egy speciális befektetési számla, mely pajzsként védi a kamat- és árfolyamnyereségadótól a befektetéseinket, legalábbis amiket bölcsen ezen a számlatípuson tartunk.

A működése igen egyszerű. A számla nyitásának évében minimum 25.000 Ft, vagy ennél nagyobb forint, euro, dollár, összeget elhelyezhetünk el a számlán, amelyet utána befektetünk egy nekünk megfelelő és tetsző termékbe. Ez lehet kötvény, részvény, befektetési jegy, stb. Ezt az évet hívjuk gyűjtőévnek. Ha a gyűjtőévet követő 3 évben nem vesszük fel a pénzt a számláról már nyertünk! A 15%-os kamatadó helyett már csak 10%-os adó fogja terhelni a befektetéseinken elért kamatot, hozamot. Ekkor, részben vagy egészben, felvehetjük az összeget a már említett 10%-os adókulcs mellett. Azonban ha benntartjuk további két évre ezeket a befektetéseket a TBSZ-en, a kamatadó 0%! Volt adó, nincs adó. Ennyit a tényekről, de most jön csak az izgalmas rész!

Ha ezt minden évben megtesszük, az ötödik év után évente lesz egy összeg a kezünkben, amit adómentesen forgattunk meg, illetve költhetünk el. Sőt! A BÉT-en forgalmazott részvények osztalékadójának megfizetése alól is mentesülhetünk a segítségével. És már most el szeretnék oszlatni egy tévhitet a TBSZ-szel kapcsolatban. Ezt a három + két évet ne tekintsük lekötésnek. Amennyiben a számlán tartott befektetés likvid, azaz hozzáférhető, bármikor megszüntethető és a pénz elkölthető. Ekkor csak annyi történik, hogy nem nyertünk kedvezőbb adózási feltételeket. Ki kell fizetni a már jól megszokott 15%-os kamatadót (TBSZ adót) az árfolyamnyereségünk után, és azt is csak az adóbevallás keretein belül. Azaz ha mást nem, egy halasztott adófizetést azért csak kiharcoltunk a befektetéseinknek. Így talán mondhatom, hogy ekkor is, ugyan csak egy kicsit, de mégis nyerünk vele valamit. TBSZ nélkül viszont sokat veszíthetünk! Főleg a manapság tapasztalható, akár alacsony kockázatú, befektetések magas hozamszintjeinél. Ki akarná feleslegesen megfizetni ezeket a szabad szemmel jól látható összegeket?

A másik igen közkedvelt adóoptimalizáló megoldás a Nyugdíj Előtakarékossági Számla. Természetesen ennek is van népszerű rövidítése: NYESZ-R számla. Ennek a befektetési számlatípusnak talán még több előnye van, mint a TBSZ-nek. Itt nincs gyűjtő év. Erre a számlára akkor fektetünk be pénzeket, amikor azt jónak látjuk, továbbá kamatadó és árfolyamnyereségadó mentességet élvez minden befektetés, amit itt tartunk. Mindig, amikor új összeget helyezünk el ezen a számlán és befektetjük, a befektetés vételi díja elengedésre kerül teljes egészében. És ha ez még nem lenne elég: minden évben az adott évben befizetett összeg 20%-át, maximum 100.000 Ft-ot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból. A számlára történő befizetéseket, gyakran egy rendszeres befektetési program, az Erste Future Program (EFP) segítségével, havonta átlagosan 20.000-50.000 Ft-os részletekben intézik az ERSTE ügyfelek. Ez egy kényelmes és egyszerű megoldás. Megadják a megbízást, utána havonta az automata áthelyezi a megadott összeget a folyószámlákról és befekteti azt. Így már csak annyi a dolguk, hogy évente visszaigénylik az adóból a megfelelő, nekik járó összeget.

Sokat tud a NYESZ-R számla, de ennek ára van. Alapvetően az itt felhalmozott összegeket a nyugdíjra jogosultságunk megszerzése, de legalább 10 lezárt adóév után tudjuk elkölteni - ahogy ezt a számla neve is sugallja. Tehát az itt elhelyezett pénzeket, tényleg a nyugodt, biztonságos, élményekben gazdag nyugdíjas éveink finanszírozása céljából fialtatjuk. Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy az 56 évnél fiatalabbak számára lehet érdekes ez a számla.

Nos, ez sem feltétlenül igaz egy kiegészítő szabály következtében. Ugyanis, ha valakinek megvan 3 lezárt adóéve, azaz megélte 3-szor is a december 31-ét a számlánk (pl: egy december 27-én nyitott NYESZ-R számla esetében a 3 lezárt adóév = 2 naptári év+ 4 nap), és nyugdíjra jogosult a számlatulajdonos, a számla megszüntetése esetén is jogosult az adóvisszatérítés megtartására. Így bizony a nyugdíj elött 2-3 évvel állók számára is tartogathat hasznot a NYESZ-R. A téma igen sokrétű, számtalan további érdekes részletet tartogat az érdeklődők számára.

Így végszóként csak annyit tudok minden olvasómnak javasolni, hogy keresse fel a banki tanácsadóját, és beszéljék át az adómegtakarítási lehetőségeket részleteiben. Kis időráfordítással sok pénzt megspórolhatunk. Az idő pénz - mondják. És jól mondják! Minél később kezdünk neki az adóoptimalizációnak, annál többet bukunk azon, hogy nem nyerünk!

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Bár társaságunknál többféle kockázatú befektetési csomag választható, felhívjuk figyelmedet, hogy kockázatmentes befektetés nem létezik. A politikai, gazdasági-és szabályozási környezetből eredő és a kamatszint változások miatti kockázatokat; a működésből, hitelezésből, értékelésből, tőkeveszteségből, likviditásból, devizaárfolyamok változásából eredő kockázatokat, valamint az egy jegyre jutó eszközérték ismeretlenségének kockázatát vedd figyelembe befektetési döntésed meghozatala előtt.

A fenti információk nem teljes körűek és a változtatás jogát az Erste Befektetési Zrt. fenntartja. A jelen oldal tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak. A leírtak célja kizárólag általános információk megismertetése a befektetőkkel. A Termékeinkkel kapcsolatos további információkat Üzletszabályzatunk is tartalmazza, amely elérhető az Erste Befektetési Zrt. honlapján (www.ersteinvestment.hu). Az Erste Future Junior Befektetési Programmal kapcsolatos további információkat a www.erstefuture.hu weboldalon, az Erste Befektetési Zrt. Üzletszabályzatában (Erste Future Befektetési Program kiskorú Ügyfelek részére) és az Erste Bank fiókjaiban talál.

Kérjük, hogy amennyiben megfontolt befektetési döntése meghozatala érdekében az adott termékfajtával kapcsolatosan a fentieken túlmenően további tájékoztatásra van szüksége, szíveskedjen társaságunk munkatársait felkeresni, akik készséggel állnak rendelkezésére.

Kérjük továbbá, hogy befektetési döntése meghozatala előtt alaposan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat. Az Erste Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagsággal a Budapesti Értéktőzsdén rendelkezik.

Felhívjuk a figyelmét arra is, hogy Társaságunknál a fentieken túl számos befektetési alap elérhető, melyek listája megtalálható az alábbi weboldalon. A Kiemelt Befektetői Információk menüpont alatt elérhető dokumentum tartalmazza az egyes alapok bemutatását, melynek segítségével az egyes alapok kondíciói könnyedén összehasonlíthatóak: https://www.erstemarket.hu/befektetesi_alapok. Felhívjuk figyelmét, hogy a befektetési alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra! A fenti befektetési csomagokban szereplő terméktípusról részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagban érthető el: ersteinvestment.hu/hu/befektetesi_jegyek.html

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás