Gyenge amerikai kiskereskedelmi forgalom

2022.12.15. 15:10 • Erste Uzsonna

A gyenge kiskereskedelmi adatok hatására esnek az amerikai fő határidős indexek. A Dow Jones 1,0%-kal, az S&P 500 1,3%-kal, míg a Nasdaq 100 1,6%-kal kereskedik lejjebb, mint a tegnapi zártóérték.

Csalódást keltett a novemberi kiskereskedelmi forgalom Amerikában. Igaz, hogy az októberi 1,2%-os (év/év) növekedés után 0,2%-os zsugorodást vártak, azonban ezt is meghaladva 0,6%-kal csökkent a volumen.

A várt 232 ezer helyett mindössze 211 ezren nyújtottak be friss munkanélküli-segély kérelmet múlt héten az Egyesült Államokban. A korábbi adat 231 ezer volt. A folyamatos kérelmek száma pedig csak ezerrel nőtt egy hét alatt 1.671 ezerre, a piaci várakozás sem volt jelentős, ennél csak három ezerrel magasabb.

Közel 16 pontot esve mínusz 11,2 pontra zuhant a New York állami feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index decemberben a novemberi +4,5 pontról. A Bloomberg konszenzus kereken mínusz egy pontra várta az esést. A mérés pozitív tartományan derűs, negatív tartományban borús üzleti hangulatot vetít előre.

Több, mint 16%-os mínuszban a Novavax részvénye a nyitás előtt, ugyanis a cég bejelentette, hogy 250 millió dollár tőkét tervez bevonni, melynek felét részvénykibocsátással, másik felét pedig átváltható kötvénnyel kívánja végrehajtani.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás