Futballmilliárdosok: inkább hobbi, mint befektetés

2022.12.19. 11:26 • Erste Market Sztori

10. Shahid Kahn
Nettó vagyon: 4,1 milliárd dollár
A pakisztáni-amerikai üzletember, Shahid Kahn 2012-ben Floridában vásárolta meg a Jacksonville Jaguarst, és 2013 júliusában a Fulham megvásárlásával gyarapította sportcsapatokból álló portfólióját. A klub vételárát hivatalosan soha nem hozták nyilvánosságra, de a híradásokban 200 millió dollárról beszéltek. A 63 éves milliárdos a Flex-N-Gate autóalkatrész-gyártó cég tulajdonosaként szerezte a vagyonát.

9. Malcolm Glazer és családja
Nettó vagyon: 4,1 milliárd dollár
Khanhoz hasonlóan Malcolm Glazernek és családjának is van egy floridai székhelyű NFL-csapata, a Tampa Bay Buccaneers. A család a Manchester Unitedet 2003 és 2005 tulajdonolta – ellentmondásos körülmények között. Az említett két évben a növekvő jegyárak mellett a tulajdonosok a csapat megerősítésére szánt pénzeket más érdekeltségeik refinanszírozására fordították- Az ingatlanmágnás-család így hamar elég népszerűtlen lett.

8. Mike Ashley
Nettó vagyon: 5,5 milliárd dollár
A híresen félénk és visszahúzódó milliárdos, Mike Ashley 2007-ben szerzte meg a Newcastle Unitedben irányító részesedését. Annak ellenére, hogy személyes vagyonából milliókat ölt a klubba, gyakran feldühítette a szurkolókat a vezetési politikájával. A közel 50 éves férfi rendkívül fiatalon, a 80-as években nyitotta meg első sportboltját, amelyből a Sports Direct International Plc nőtt ki.

7. Stan Kroenke
Nettó vagyon: 5,6 milliárd dollár
Stan Kroenke amerikai üzletember az 1980-as és 1990-es években egy ingatlancégen és a Wal-Mart részesedésének örökségén keresztül gazdagodott meg. Azóta sportmágnás lett, aki ma már a St Louis Rams NFL-csapatot, a Denver Nuggets NBA-franchise-t, a Colorado Avalanche NHL-es csapatát, a Colorado Rapids MLS-csapatot és az Arsenalt is vagyona részeként tudhatja. A médiától magát távol tartó 66 éves befektető 2007-ben vásárolta be magát az Ágyúsokba, és 2011 áprilisában lett többségi részvényes.

6. Szulejmán Kerimov
Szulejmán Kerimov oligarchát, az orosz törvényhozás felsőházának tagját a Dunaferr egyik tulajdonosaként is említik (a cég ciprusi orosz cégek tulajdonában áll) – ám a listára szülővárosának klubjának, az Anzsi Mahacskala megvásárlása miatt került fel. A csapatba nem csak Dzsudzsák Balázs-t szerződtette korábban, de milliókat költött arra, hogy olyan játékosokat hozzon be, mint Willian, Lacina Traore és Samuel Eto'o – akit a világ legjobban fizetett játékosává tett. Tavaly úgy tűnt, hogy elvesztette érdeklődését a projekt iránt, és drasztikusan megnyirbálta a csapat költségvetését, megválva a sztároktól.

5. Dietmar Hopp
Nettó vagyon: 7 milliárd dollár
Dietmar Hopp gyerekkorában a TSG 1899 Hoffenheim ifjúsági csapatában játszott, és azóta a fő pénzügyi támogatójuk lett, elkísérve a csapatot a regionális szintről egészen a Bundesligáig. A szoftver-milliárdos 2009-ben új stadiont, a Rhein-Neckar Arénát épített a csapatnak, amely a szerény nevű és szerény méretű Dietmar-Hopp-Stadiont váltotta fel.

4. Silvio Berlusconi és családja
Nettó vagyon: 9 milliárd dollár
A volt olasz miniszterelnök, médiamágnás 1986 óta az AC Milan tulajdonosa. A 77 éves médiamágnás ingatlanbefektetésekkel szerezte kezdeti vagyonát, mielőtt átvette volna az irányítást az ország legnagyobb műsorszolgáltatója, a Mediaset felett.

3. Roman Abramovics
Nettó vagyon: 9,1 milliárd dollár
Az egyik legnagyobb orosz oligarcha, a luxusjachtjairól is ismert Roman Abramovics 2003-ban vette át a Chelsea FC kulcsait. Azóta nagyjából egymilliárd dollárt fektetett be a csapat megerősítésébe, három Premier League-címet, négy FA-kupát, egy Európa-ligát és egy Bajnokok Ligája-trófeát szerzett. Abramovics birodalmát az acél-, légi- és energiaiparon keresztül építette fel.

2. Lakshmi Mittal
Nettó vagyon: 16,7 milliárd dollár
Nagy-Britannia egyik leggazdagabb embere, Lakshmi Mittal indiai üzletember a világ legnagyobb acélgyártójának vezérigazgatója és tulajdonosa. 2007 decemberében Mittal a Forma-1-es mágnás, Bernie Ecclestone-nal és Flavio Bristore-ral közösen vásárolt részesedést a Queens Park Rangers-ben. Bár mindenki azt várta, hogy a milliárdosok támogatásával
a nyugat-londoni klub a világ futballjának meghatározó szereplőjévé válik, de Mittal és befektetőtársai tartózkodtak attól, hogy túl sok pénzt pumpáljanak az egyesületbe. Ma Tony Fernandes a QPR többségi részvényese, Mittal 33 százalékos részesedéssel rendelkezik.

1. Alisher Usmanov
Nettó vagyon: 18,6 milliárd dollár
A világ futballjának leggazdagabb tulajdonosa – a Forbes szerint – a világ 40. leggazdagabb embere és Oroszország leggazdagabb embere. Usmanov az acél- és távközlési iparágakban érdekelt, és 2007 augusztusában vásárolta meg David Dein 14,5 százalékos részesedését az Arsenalban. 2011-re 29 százalékra növelte részesedését, de Kroenke érkezése megakadályozta, hogy megőrizze legnagyobb részvényesi státuszát.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás