Csökkent az elektromos autókat övező optimizmus

2022.12.20. 15:06 • Erste Uzsonna

Kisebb eséssel nyithatnak ma az amerikai tőzsdék. A határidős indexek lefelé mozdultak el, a Dow Jones 0,1%-os, az S&P 500 0,3%-os, a Nasdaq pedig 0,5%-os mínuszban jár.

Az autóipari vállalatok vezetői sokkal borúlátóbbak az elektromos járművek rövidebb távú kilátásait illetően, mint egy évvel ezelőtt. A KPMG 900 iparági vezető megkérdezésével készült felmérése szerint 2030-ra az Egyesült Államokban az elektromos autók az új járművek értékesítésének 35%-át tehetik ki. Tavaly még sokkal nagyobb volt az optimizmus, akkor az évtized végére 65%-os részesedést vártak. A friss felmérés eredménye jócskán elmarad a Biden-kormány által kitűzött 50%-os céltól, ami az elektromos járművek gyártásához szükséges magas anyagköltségeknek, valamint az általános gazdasági aggodalmaknak tudható be.

A Bank of America jelentése szerint a bank ügyfelei már a hatodik egymást követő héten növelték részvénykitettségüket. A vásárlási aktivitást az intézményi ügyfelek vezették, őket követték a fedezeti alapok, míg a magánügyfelek a múlt héten inkább eladtak. A bank elemzői hozzátettek, hogy decemberben az egyéni befektetők általában eladják veszteséges részvényeiket adóalap csökkentése érdekében, majd januárban visszatérnének a vásárláshoz. Ami az egész éves forgalmat illeti, idén a magánügyfelek voltak a legnagyobb nettó részvényvásárlók.

Az amerikai pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóság döntése értelmében a Wells Fargo 3,7 milliárd dollárt köteles fizetni a jelzáloghitelekkel, autóhitelekkel és folyószámlahitel-díjakkal kapcsolatos ügyfél-visszaélések miatt.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás