ALTEO: A felvásárlás és körülményei

2022.12.21. 11:46 • Erste Vállalatelemzés

A MOL leányvállalata, a MOL RES Investments, a Főnix (Diófa) és a Riverland (Indotek-Investments) egyenként 3,33 százalék tulajdonrészt szerzett az ALTEO-ban a WAM-től 2.872 forintos áron.

A felek szerződést kötöttek, hogy a WAM a későbbiekben 2.872 forinton eladja a maradék 51,567 százalék részesedését is, amit az ajánlattevők egyenlően osztanak fel egymás között.

Az eljáró felek (MOL RES, Főnix, Riverlad) nevében a MOL RES nyilvános ajánlatot tesz a fennmaradó részvényekre 3.040 forintos áron, ami a törvényi minimum, hiszen az ajánlattevők közül volt olyan szereplő, aki vásárolt ALTEO részvényt ezen az áron 180 napon belül. Ez meghaladja a 180 napos súlyozott átlagárat, ami 2.889 forint.

A nyilvános ajánlatot előbb a MEKH-nek (energia hivatal), majd az MNB-nek is jóvá kell hagynia, hogy megnyílhasson a 30 napos felajánlási periódus. Az MNB jóváhagyási folyamat addig egyelőre fel van függesztve, amíg a MEKH jóváhagyás nem érkezik meg.

Az ajánlattevők a cég üzleti tervén és menedzsmentjén nem kívánnak változtatni a tulajdonosváltást követően.

A Scope Ratings pozitív kilátással felülvizsgálat alá helyezte az ALTEO hitelbesorolását, ami most BB+. Az ok a nagyon erős tőkepozícióval megjelenő új tulajdonos, a MOL.

Véleményünk szerint a felvásárlási folyamat, ami bizonyos körülményeiben hasonló a Waberer’s-nél nemrég lezajlotthoz, eltarthat hónapokig is, s a pénzügyi zárásra valószínűleg csak jövő év április környékén kerülhet sor.

Valószínűnek tartjuk, hogy a cég igazgatósága véleményt fog megfogalmazni a felvásárlás kapcsán, s a nyilvános ajánlat végkimenetele valószínűleg ettől fog függeni. Az MRP 5,8 százaléknyi részvényt birtokol, míg a menedzsment és az igazgatótanács a legutóbbi információk szerint 4,6 százalékot. Ez pedig azt jelenti, hogy a menedzsment és az IT tagok megakadályozhatják a részvények kiszorítással történő kivezetését a tőzsdéről, hiszen a két részvényállomány együttesen meghaladja a 10 százalékot, míg a kiszorítás 90 százalék tulajdonrész megszerzését követően következhet be. Ugyanakkor az igazgatótanácsban a WAM által delegált tagok is helyet foglalnak, akik a tulajdonosváltásnak köszönhetően megválhatnak részvényeiktől.

Ha a nyilvános ajánlatnak köszönhetően csökken a részvények tőzsdei likviditása, az nem kedvező a részvényesek szempontjából.

Mindent egybevetve azt gondoljuk, hogy ha a menedzsment bízik a cégben, akkor a tőzsdei kivezetés valószínűsége kicsi. Ugyanakkor az új tulajdonosok nem terveznek változást sem a menedzsmentben, sem az üzleti stratégiában. A jelentősebb kockázat az ajánlatnak köszönhető esetleges likviditás csökkenés lehet.

A fenti okok egyelőre nem indokolják a 12 hónapos célárfolyamunk felülvizsgálatát, amit továbbra is 3.790 forintban határozunk meg.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás