A munkaerőpiaci adatok a kamatemelés szükségességét erősítik

2023.01.05. 15:00 • Erste Uzsonna

Lefordultak az amerikai határidős indexek a friss munkaerőpiaci adatok közzététele után: a Dow és az S&P500 0,5%-os, a Nasdaq pedig 0,6%-os mínuszban jár.

Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma 204 ezerre csökkent a múlt héten az Egyesült Államokban az előző heti 223 ezerről, és elmaradt a 225 ezres piaci várakozástól. Szeptember vége óta ez volt a legalacsonyabb szám, ami arra utal, hogy a munkaerőpiac továbbra is feszes, és ez tovább fokozhatja az inflációs nyomást. A tartós munkanélküli kérelmek száma 1 millió 694 ezerre csökkent a korábbi 1 millió 718 ezerről.

Az amerikai magánvállalkozások 235 ezer munkahelyet teremtettek decemberben, ami magasabb a novemberi, felfelé módosított 182 ezres adatnál, és jóval meghaladja a 150 ezres piaci várakozást. A munkaerőpiac erős, de széttöredezett, a munkaerő-felvétel iparáganként erősen eltérő. Azok az üzleti szegmensek, amelyek 2022 első felében agresszíven vettek fel munkaerőt, az év utolsó hónapjában lelassították a felvételt, és egyes esetekben leépítették a munkahelyeket" - mondta Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza. Eközben a bérek decemberben 7,3%-kal nőttek éves szinten, ami elmaradt a novemberi 7,6%-tól.

A Fed-nek folytatnia kell a kamatemeléseket, mivel még nem sikerült kielégítő mértékben csökkenteni az inflációt – nyilatkozta Gita Gopinath, az IMF közgazdásza. Az amerikai jegybankárokhoz hasonlóan ő is azt tartaná megfelelőnek, ha az irányadó kamatláb 5% körüli szintre emelkedne, és 2023-ban ott is maradna.

A Johnson & Johnson elindította a fogyasztói egészségügyi üzletágának leválasztást, amely Kenvue néven fog működni.

A Dell azt tervezi, hogy 2024-re felhagy a Kínában gyártott félvezetők használatával.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás