Az idei év legizgalmasabb amerikai olaj és gázipari részvényei

2023.01.09. 14:50 • Erste Research Blog

Amíg azt elmúlt 5 évben a S&P Oil&Gáz index gyakorlatilag nulla emelkedést mutatott, míg a S&P500-as 50% felett értékelődött fel, az elmúlt 1 évben az előbbi index 30%-kal emelkedett, míg a szélesebb körű amerikai részvényindex közel 18%-kal zuhant. Azt gondolom, hogy ez a visszarendeződés 2023-ban is folytatódhat, részben a szénhidrogénárak emelkedése miatt bekövetkező javuló fundamentumok, részben a cégek alacsony értékeltsége miatt. Az értékeltség egyébként sokszor annyira a mélyben van, hogy a vállalatoknak érdemesebb osztalékot és/vagy részvényvisszavásárlásokat tenni, mint az alaptevékenységbe fektetni. Ezzel hozzájárulnak az olaj és gázárak emelkedéséhez, mivel így kisebb lesz az amerikai szénhidrogén kínálat.


A S&P Oil&Gas Total Return index szemben a S&P500-assal az elmúlt 1 évben
(Forrás: Bloomberg)

 


A S&P Oil&Gas Total Return index szemben a S&P500-assal az elmúlt 5 évben
(Forrás: Bloomberg)

Az 5 legizgalmasabb, elsősorban szénhidrogén kutatással és termeléssel foglalkozó részvénye 2023-ban az alábbiak lehetnek:

Marathon Oil (MRO US). Az amerikai független olajcég az Eagle Ford mezőn, az észak-dakotai Bakken mezőn, a Stack/Scoop képződményen, valamint Észak-Mexikóban termel. Az USA-n kívül Egyenlítői-Guinea területén van még termelése a társaságnak. A Marathon olaj nagyon olcsó: 3,4x EV/EBITDA és 6.2x PER mellett forog 2023-as várható eredményekkel. A cégnek jelentős részvényvisszavásárlási programja van, a cég 2022-ben 5 milliárd dollár működési pénzáramlás mellett 1,3 milliárd dollárt fektetett be, a 3,7 milliárd dollár szabad cash flow jelentős része visszaáramlott a részvényesek felé.

Chevron (CVX US). A Chevron globális olajcég, az üzlet 45%-a az Egyesült Államokban realizálódik. A vállalat 11,3 milliárd hordóegyenértékes bizonyított készlettel rendelkezik, napi olajtermelése 3,1 millió hordó/nap. A társaság 2022-ben 43 milliárd dollár működési cash flow mellett kb. 9 milliárd dollár befektetést eszközölt, ami azt jelenti, hogy 34 milliárd dollár szabad cash flow áll rendelkezésre a kamat, osztalék, adó fizetésre és a részvényvisszavásárlásra. A várható 2023-as számokkal a cég papírjai 10,5x PER és 5,7x EV/EBITDA mellett forognak.

Diamondback Energy (FANG US). A cég az amerikai Permian mezőn termel, elsősorban kőolajat, kisebb mértékben földgázt. A cég napi 224 ezer hordó kőolajat termelt a III. negyedévben, földgáz termeléssel együtt 391 ezer hordóegyenértékes termelést ért el naponta. A cég 5,6 milliárd dollár működési cash flow mellett 2 milliárd dollárt ruházott be az elmúlt 12 hónapban. A cég 4,2x EV/EBITDA és 5,6x PER mellett vehető a 2023-ra várható eredményekkel.

Occidental (OXY US). A 100 éves amerikai vállalat az USA-ban, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában termel szénhidrogént, az aktivitás 85%-a az USA-ban található. A kitermelés mellett jelentős petrolkémiai eszközei is vannak a cégnek az Egyesült Államokban. Az Occidental 3,5 milliárd hordóegyenértékes tartalékkal rendelkezik, kb. 900 ezer hordóegyenértékes a napi termelése. A várható 2023-as eredményekkel a részvény értékeltségi mutatói 8,6x PER és 4,6x EV/EBITDA alapon. A cég szabad cash flowja az iparág többi szereplőjéhez hasonlóan erősen pozitív volt: az Occidental 14,7 milliárd dollár működési cash flow mellett 2,8 milliárd dollárt ruházott be az elmúlt 12 hónapban.

Devon Energy (DVN US). A Devon Energy kizárólag az USA-ban, elsősorban az Eagle Ford, Anadarko és Delaware tartományban termel szénhidrogéneket. A társaság termelése napi 650 ezer hordóegyenértékes körül van. A cég 2023-as várható eredménnyel 7.0x PER és 4.5x EV/EBITDA értékeltségi mutatóval rendelkezik. A vállalat az elmúlt 12 hónapban 7,6 milliárd dollár működési pénzáramlást ért el szemben a 4,4 milliárd dollár beruházással.


A Chevron, az Occidental Petroleum, a Marathon Petroleum, a Devon Energy, a Diamondback Energy és a S&P Oil&Gas Total Return index alakulása az elmúlt 12 hónapban
(Forrás: Bloomberg)

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás