A Virgin Galactic kereskedelmi űrrepülésre készül

2023.01.13. 14:30 • Erste Market Sztori

A Virgin Galactic 2019 októberében hatalmas jövőbeli reményekkel lépett a nyilvánosság elé a tőzsdei bevezetésekor. Az alapító tulajdonos Richard Branson nem kisebb ígéretet tett, mint hogy hamarosan elérhetővé teszi a magánemberek számára nem csak az űrrepülést, hanem pár éven belül még a holdsétát is. A 10 dolláros IPO-t követően az árfolyama rövid idő alatt egészen 41 dollárig emelkedett, majd ezt követően saját űrjármű fejlesztési gondjaik miatt 9 dollárig zuhant vissza.

2021-ben maga Branson volt az első utas saját űrtaxiján. A siker után a részvény 62,8 dollárig emelkedett, ezzel pedig újabb csúcsot ért el. A tőzsdei bevezetés óta a cég közlése szerint több, mint 600 foglalás érkezett űrutazásaira Branson 2021 júniusi útja előtt. 2021-ben a sikeres első út után a vállalat a „jegyek” árát 250.000 dollárról 450.000 dollárra emelte. Beszámolójuk szerint az áremelés óta újabb 100 foglalás érkezett 2022-ben.

A sajtótájékoztató végén megerősítették, hogy a fejlesztés főbb szakaszai lezárultak, így minden akadály elhárult a 2023 második negyedévében induló rendszeres űrutazások előtt. A bejelentés hatására az árfolyama 7,7%-ot ugrott, majd az utókereskedésben újabb 18%-ot, amely még így is nagyjából az IPO-s érték 50%-át jelenti.

A vállalat további jövőbeli tervei szerint a sikeres kereskedelmi űrutazásokat követően 2024-ben elindítják az első kereskedelmi holdutazást is.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás