Nem kezdődött fényesen az amerikai gyorsjelentési szezon

2023.01.13. 15:21 • Erste Uzsonna

Mínuszban várják a hét utolsó kereskedési napját a fő amerikai határidős indexek. A Dow Jones 0,8%-kal, az S&P 500 1,0%-kal, a Nasdaq 100 1,2%-kal forog a tegnapi záróérték alatt.

Vegyes volt a Bank of America mai, piacnyitás előtt közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentésének fogadtatása. Ugyan a vállalat egy részvényre jutó nyeresége 85 cent lett a várt 78 cent ellenében, de a nettó kamatjövedelem elmaradt az elemzői becsléstől (14,8 milliárd dollár vs 14,95 milliárd dollár). A kereskedési üzletág felülteljesített, 3,72 milliárd dollár bevételt termelt, míg a Bloomberg-konszenzus 3,31 milliárd volt. A cég befektetési üzletága továbbra is gyengén teljesített, éves szinten 54%-kal, 1,07 milliárd dollárra esett a bevétele. A pénzintézet vezérigazgatója pozitívan értékelte az évet, szerinte ugyanis nehéz volt a lassuló gazdasági környezetben jól teljesíteni. A részvény közel 2% mínuszban áll a nyitás előtt.

Rosszul fogadták a befektetők a Wells Fargo ma közzétett gyorsjelentését. A bank bevétele az előző negyedévben 19,66 milliárd lett, ami 5,7%-os visszaesést jelent éves szinten, és elmarad a 19,95 milliárdos várakozástól. A korrigált nyereség azonban pozitívan alakult, részvényenként 1,46 dollár profitot termelt a pénzintézet, szemben az elemzők 1,33 dolláros becslésével. A vállalat vezérigazgatója kiemelte, hogy az emelkedő kamatok erőteljes nettó kamatbevétel-növekedést eredményeztek, a hitelezési veszteségek pedig nőttek valamelyest, de a hitelminőség továbbra is erős maradt. A befektetők mégsem elégedettek, az árfolyam 4%-ot esett a közzététel óta.

A vártnál nagyobb bevételt és nyereséget publikált a JPMorgan a mai nyitás előtt közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentésében. A legnagyobb amerikai bank 35,6 milliárd dollár bevételt generált, felülmúlva a 34,2 milliárdos elemzői várakozást. Az egy részvényre jutó eredmény 3,57 dollár lett, ami több, mint a 3,10 dolláros Bloomberg-konszenzus. A bank 73 milliárd dollár nettó kamatbevételt prognosztizál 2023-ra, ez elmarad az elemzők 74,4 milliárdos várakozásától. Jamie Dimon vezérigazgató hozzátette, hogy a vállalat újraindítaná a részvény visszavásárlási programját. A JPMorgan részvényei több, mint 2,5%-kal kereskednek lejjebb, mint a tegnapi záróár.

Az elemzői előrejelzéseknél jobb negyedik negyedévet zárt a mai nyitás előtt közzétett gyorsjelentésében a Citi. A bank fix kamatozású kereskedésből származó bevétele éves szinten 31%-ot nőve 3,16 milliárd dollár lett, felülmúlva a 2,81 milliárdos várakozást. A befektetési és részvény kereskedési szegmensek azonban nem teljesítettek jól. A teljes bevétel 18,01 milliárd dollár lett, ami kb. 60 millió dollárral meghaladta az elemzői várakozást. Az egy részvényre jutó eredmény 1,10 dollár volt, szemben a várt 1,16 dollárral. A Citi papírjai nem reagáltak érdemben a gyorsjelentésre.

Kiemelkedően jó negyedévet zárt a Delta Air Lines, ennek ellenére több, mint 5%-ot zuhant az árfolyama a tőzsdenyitás előtti kereskedés során. A légitársaság a decemberrel zárult időszakban 12,23 milliárd dolláros bevételt ért el, ami minimálisan magasabb a várt 12,22 milliárdnál. A nyereség részvényenként 1,48 dollár lett, ami felülmúlja az elemzők 1,3 dolláros várakozását. A rossz hírt az idei első negyedéves várakozás jelenti, a vezetőség csak 15-40 cent közötti részvényenkénti profitra számít a korábban jelzett 54 cent helyett, főként a magasabb bérköltségek miatt. A teljes évre vonatkozóan azonban nem módosították a várakozást, továbbra is 5 és 6 dollár között lehet az egy részvényre jutó eredmény.

Óriási árcsökkentéssel reagál a Tesla az eladási számaiban látható visszaesésre. A legolcsóbb típus, a Model Y árát 20%-kal csökkentették, míg a Model S 21 ezer dollárral (15%-kal) kerül kevesebbe az USA-ban. Az elektromos autógyártó Kínában már kétszer is lejjebb vitte árait az utóbbi hónapokban, és Európában is hasonló módon próbálta növelni az autók iránti keresletet.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás