A világbajnokság után Katar felélénkíti tőzsdéjét

2023.01.16. 11:40 • Erste Market Befektetés

Szélesebb befektetői kör számára történő megnyitással és több tőzsdei jegyzés bevezetésével Katar célja a saját részvénypiacának kiépítése. "Most, hogy a világbajnokság sikeresen megrendezésre került, láthatjuk, hogy a hangsúly más diverzifikációs területekre helyeződik át" - mondta Osama Ali, az HSBC katari globális banki szolgáltatások vezetője.

Például a MEEZA informatikai szolgáltató cég a január 15-i tőzsdei bevezetésével akár 911 millió riyal (249 millió dollár) bevételt is szerezhet, részvényei 50 százalékának eladásával, a Katarban bevezetett új jegyzési eljárás keretében. Ez teszi lehetővé a vállalatok számára, hogy a befektetői kedv tesztelése és az árképzés meghatározása érdekében ársávot ajánljanak fel.

A Dubai és Abu Dhabi drámai átalakulását követni próbáló Katar legalább 229 milliárd dollárt költött infrastruktúrára, mióta megnyerte a világbajnokság megrendezésére kiírt pályázatot. Katar tavaly lemaradt a szomszédos Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket elöntő IPO-boomról. Ezt  a piaci bennfentesek a koronavírusjárvány hatásainak és a világbajnokság szervezésére való összpontosításnak tulajdonítják.

A tőzsdei bevezetések hiánya ez idő alatt felhalmozódott keresletet teremtett. A globális piac volatilitásától eltekintve a katari piaci aktivitás várhatóan az év első felében megélénkül - mondta Ali, hozzátéve, hogy a következő 18 hónapban akár hat vállalat is tőzsdére léphet IPO-n keresztül. Az új szabályok, amelyeket Katar az elmúlt három évben vezetett be, lerövidítették az elszámolási időszakot is, így a részvények tulajdonjoga a kereskedés lezárását követő két napon belül átruházásra kerül. Katart az MSCI még mindig feltörekvő piacnak minősíti. A mintegy 158,2 milliárd dolláros piaci kapitalizációval a dohai tőzsde eltörpül Abu Dhabi 718,8 milliárd dolláros és Rijád 2,72 milliárd dolláros piaca mellett.

"Az ország bőségesen rendelkezik vonzó állami és családi tulajdonban lévő vállalkozásokkal, amelyek megérettek a nyilvános kibocsátásra, és nem lennénk meglepve, ha középtávon IPO-k egészséges sorozatát látnánk" - mondta Bassam Slim, az Aventicum Capital Management dohai vezető portfóliómenedzsere.

Forrás: Reuters

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás