Újabb bizonyíték az infláció enyhülésére

2023.01.18. 15:20 • Erste Uzsonna

A friss makrogazdasági adatok hatására emelkedéssel nyithatnak az amerikai tőzsdék. A határidős indexek felfelé mozdultak el, a Dow 0,2%-os, az S&P 500 0,5%-os, a Nasdaq pedig 0,7%-os pluszban jár.

A kiskereskedelmi forgalom decemberben 1,1%-kal csökkent havi szinten az Egyesült Államokban a novemberi 1%-os csökkenést követően, miközben a piac ennél kisebb, a 0,8%-os visszaesésre számított. A fogyasztók tehát visszafogják a költéseiket a magas infláció és magas hitelkamatok hatására.

A termelői árak 0,5%-kal csökkentek 2022 decemberében az egy hónappal korábbihoz képest, a novemberi 0,2%-os emelkedést követően. Ez a legnagyobb havi csökkenés 2020 áprilisa óta, ami tovább erősíti azokat a jeleket, melyek szerint a világ legnagyobb gazdaságában enyhül az inflációs nyomás. Éves szinten 6,2%-ra módosult a termelői árindex a novemberben mért 7,3%-ról. Az elemzőket is meglepte a csökkenés mértéke, ők 6,8%-ot vártak.

A termelői árak maginflációs mutatója is enyhülésről árulkodik. A novemberi 0,2% után havi szinten már csak 0,1%-os emelkedést mértek, éves összevetésben pedig 6,2%-ról 5,5%-ra csökkent a termelői árak emelkedésének mértéke.

A jelzáloghitel-kérelmek száma 27,9%-kal emelkedett a múlt héten az USA-ban, ami a legnagyobb ugrás 2020 márciusa óta, mivel a kamatlábak szeptember óta a legalacsonyabb szintre csökkentek - derült ki az amerikai Jelzálogbankárok Szövetségének adataiból. A 30 éves futamidejű, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos szerződéses kamatlába 19 bázisponttal 6,23%-ra mérséklődött.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás