Az olajipari szolgáltató részvények nyertesei lehetnek az olajárak emelkedésének

2023.01.20. 13:34 • Erste Research Blog

Ezek a cégek különösen érzékenyek az olaj és gázárak változására,  magasabb árak értelemszerűen megengedik, hogy jóval nagyobb szeletet hasítsanak ki maguknak a tortából.

Schlumberger (SLB US) – Az iparág talán egyik legnagyobb cége, az egész világon és gyakorlatilag minden szolgáltatásban ott van. Eredetileg Franciaországban alapították, de ma mindenhol van irodája szerte a világban. Különösen a tengeri fúrásokban erős, de a szeizmatikától a CO2 elfogáson és besajtoláson keresztül az összes kutatás-termelési, szolgáltatási területen jelen van. A cég részvényei Európában és az USA-ban is forognak. Az utóbbi hetekben azért került a hírekbe, mert kiváló lesz a várható eredménye részben azért, mert nem vonultak ki Oroszországban szemben a többi nagy nyugati szolgáltató vállalattal. A részvények nem olcsók: a 2023-as elvárt eredménnyel 19,4x PER és 11,5x EV/EBITDA mellett forognak a papírok.

Halliburton (HAL US) – Az amerikai szolgáltató főleg a hidraulikus repesztés vezető vállalata, a Sclumberger mögött a második legnagyobb globális szolgáltató. Régebben a volt USA védelmi miniszter, Dick Cheney neve miatt lehet ismerős, aki korábban a vezérigazgatója is volt a Halliburton-nek. A részvények értékelése a 2023-as várt eredményekkel: 19,7x PER és 10,7x EV/EBITDA.

Baker-Hugher (BKR US) – Szintén az Egyesült Államok egyik vezető szénhidrogén kutatás/termelési szolgáltató vállalata, különösen a fúrási szolgáltatásokban világelső. Nem véletlen, hogy ez a cég szokta rendszeresen publikálni az USA-ban és Kanadában használt fúróberendezések számát. A cég részvényei 9,3x EV/EBITDA és 18,1x PER mellett forognak 2023-as várt eredménnyel.

Transocean (RIG US) – a világ legnagyobb tengeri fúrásokkal foglalkozó vállalkozója a svájci bejegyzésű vállalat. A Transocean nyereséget főleg nagy tengeri lelőhelyek kiaknázása lendítheti fel, így a kőolajárra különösen érzékeny. A legnagyobb ügyfelei a Royal Dutch Shell, a norvég Equinor és az amerikai Chevron. A vállalattól 2024-ben várnak először nettó nyereséget, a részvények 11,7x PER és 7,1x EV/EBITDA mellett forognak 2024-es várt számokkal.

Ezek a papírok a Baker Hughes kivételével az elmúlt egy évben felülteljesítették a S&P Oil&Gas indexet.

A legnagyobb olajipari szolgáltató cégek és a S&P Oil&Gas index alakulása az elmúlt 12 hónapban
Forrás: Bloomberg

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás