Bíróság előtt Elon Musk

2023.01.24. 13:14 • Erste Market Sztori

Musk azt vallotta, hogy biztos volt abban, hogy 2018-ban szaúdi finanszírozók támogatását élvezheti majd a Tesla magánkézbe vételéhez, de elmondása szerint az alap később visszavonta kötelezettségvállalását. Védekezett az ellen a vád ellen, hogy becsapta a befektetőket Twitter posztjával.

Az Egyesült Államok egyik szövetségi bíróságán, a kaliforniai San Franciscóban, hétfőn tartott tárgyaláson Musk azt mondta a befektetők ügyvédjének, Nicholas Porrittnak, hogy 2018. július 31-én a Tesla kaliforniai Fremontban található gyárában találkozott a szaúd-arábiai állami befektetési alap, a Public Investment Fund (PIF) képviselőivel.

Musk utólag elmondta, hogy Jaszir al-Rumajjan, az alap kormányzója később visszakozott a Tesla magánkézbe vételére vonatkozó kötelezettségvállalástól. "Nagyon feldúlt voltam, mert amikor találkoztunk, egyértelműen támogatta a Tesla magánkézbe vételét, most pedig úgy tűnik, hogy visszalépett" - vallotta Musk.

A tét több millió dollár a részvényesek számára, akik azt állítják, hogy veszteséget szenvedtek, miután Musk 2018. augusztus 7-én azt tweetelte, hogy "biztosítva van a finanszírozás" a Tesla részvényenkénti 420 dolláros áron történő magántulajdonba vételéhez, és hogy "a befektetők támogatása megerősítést nyert". Musk elmondta, hogy nem tárgyalt a felvásárlási árról, de a szaúdi képviselők világossá tették, hogy mindent megtesznek a felvásárlás érdekében. "A PIF egyértelműen magánkézbe akarta venni a Teslát" - mondta.

A befektetők ügyvédje elmondta a bíróságnak, hogy az írásos bizonyítékok nem támasztják alá Musk állítását, miszerint a szaúdi alap kötelezettséget vállalt vele szemben, hozzátéve, hogy a Musk és a szaúdiak közötti találkozóról készült jegyzőkönyvekből kiderült, hogy a szaúdiak többet akartak megtudni Musk tervéről.

A Tesla részvényeinek árfolyama Musk tweetje után megugrott, majd később esett, amikor világossá vált, hogy a kivásárlás nem fog megtörténni. Egy kilencfős esküdtszék fogja eldönteni, hogy a milliárdos mesterségesen felhajtotta-e a Tesla részvényárfolyamát a felvásárlás kilátásainak hangoztatásával, és ha igen, mennyivel.

Nem vicc

Muskot az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) is beperelte a tweetjei miatt, ami összesen 40 millió dolláros kártérítést eredményezett számára és a Teslának.

A SEC azt állította, hogy Musk a kérdéses felvásárlási ajánlatot részvényenként 420 dollárra kerekítette 419 dollárról. "Azért döntöttünk így, mert ez 20 százalékos prémium volt a részvényárfolyamhoz képest" - vallotta. "A 420 dolláros ár nem vicc volt". Musk higgadtan tanúskodott, ellentétben a korábbi tárgyalásokon időnként tett heves nyilatkozataival. Elmondta az esküdteknek, hogy bár a Twitter, amelyet októberben vásárolt meg, a legdemokratikusabb módja a kommunikációnak, a tweetjei nem mindig úgy hatottak a Tesla részvényeire, ahogyan azt ő várta.

 

Forrás: Reuters

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás