Lepipálhatják az európai cégek az amerikaiakat

2023.01.25. 14:35 • Podcast

Az európai cégektől tíz százalékos eredménynövekedés várható, szemben az Egyesült Államokban prognosztizált, S&P 500 indexben foglalt legnagyobb vállalatok öt százalékos eredménycsökkenésével. Ez jelentős európai felülteljesítést jelent – mondta az Erste Befektetési Zrt. elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Nagy András szerint a kedvezőbb európai vállalati teljesítmény egyik oka, hogy máshol vannak a szektorális hangsúlyok a tőzsdéken Európában, mint Amerikában. Míg az Öreg Kontinensen a klasszikus, nagyértékű, ciklikus részvények vannak felülreprezentálva (például a pénzügyi- vagy az energetikai szektor), addig a tengerentúlon a növekedési részvények nagyobb szereppel bírnak (például a mostanában szenvedő, eredmény szinten tíz százalékos mínuszt produkáló technológiai szektor is ide tartozik).

Az energetikai szektor cégeinek kedveztek a még a negyedik negyedévben is relatív magas olaj- és gázárak. Ez Európára és az Egyesült Államokra is elmondható. A pénzügyi szektor már jóval érdekesebben alakul: míg az európai pénzügyi vállalkozások, bankok profitja 36 százalékkal ugorhatott a tavalyi negyedik negyedévben, addig a tengerentúli riválisok adózott eredménye 12 százalékkal esett vissza.

Nagy András szerint ennek legfőbb oka, hogy a tengerentúlon a pénzintézetek fókusza sokkal inkább a befektetési banki tevékenység felé tolódott el, míg Európában a hagyományos, lakosság- és vállalati hitelezésen alapuló modell az irányadó. Amit pedig a meginduló kamatemelések támogattak.

A magyar cégek közül az említett két iparágba tartozó óriást, az OTP-t és a Mol-t is támogatta a külső környezet, ami jó hatással lehet az eredményeikre. Ugyanakkor az egyszeri tételek, kormányzati beavatkozások (különadók, kamatstop) erodálhatják a számokat – tette hozzá az Erste Befektetési Zrt. elemzője. Nagy András szerint egy azonban biztos: bármilyen eredmények is szülessenek, a befektetők Európában inkább az idei évi, vagy még inkább az első negyedéves (amikor is technikai recesszió várható) vállalati kilátásokat figyelik majd.

A beszélgetés második felében Nagy János, az Erste Bank makro elemzője volt a Reggeli Monitor vendége. Az interjúban szó volt arról, hogy:

  • a Fitch kilátásrontása után mi várható a Standard & Poors pénteki minősítésétől?
  • mennyire áll ellentétben a Magyar Nemzeti Bank és a magyar kormány politikája?
  • milyen GDP-szám várható idén Magyarországon, és elkerülheti-e az Unió a recessziót?

A műsor első felében Nagy Andrással, az Erste Befektetési Zrt. elemzőjével, a másodikban pedig Nagy Jánossal, az Erste Bank makro elemzőjével Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás