Amerikai szektorértékeltségek

2023.01.25. 16:57 • Erste Ötletgyár Mini

Az elmúlt egy évben nemcsak az amerikai részvényindexek, de a részvénypiaci értékeltségek is csökkentek. Az előretekintő P/E várakozások alapján az S&P 500 index enyhén magasabban árazott, mint a 2006-ig visszamenő átlagos értékeltség. Azonban most is azonosíthatók olyan szektorok, melyek átlag alatti értékeltséggel forognak.

Továbbra is az energiaszektor értékeltsége a legalacsonyabb. Nemcsak a szektortársakhoz képest forog alacsony értékeltséggel, de a 2006 óta számított hosszútávú átlagtól is elmarad.

Szintén lényegesen az átlag alatti értékeltségen forog az ingatlanszektor. Ennél a szektornál a P/E alapú mutató csak korlátozottan alkalmazható. Reálisabb képet adna a P/FFO alapú mutatószám, ami a működésből származó cash flowt viszonyítja az árfolyamhoz. Ennek hiányában viszont meg kell elégednünk a hagyományos P/E mutatószámmal.

Átlag körüli értékeltségen forognak a kommunikációs szolgáltatók, a pénzügyi szektor és némileg magasabban a közműszektor.

Forrás: Bloomberg, Erste

Az alacsony értékeltségű szektorokon túl érdekesek lehetnek azok a szektorok is, melyeknél az eredményvárakozások javulása tapasztalható. Év elejéhez képest egyedül a közműszektorban tapasztalható az idei évi eredményvárakozások emelkedése.

Forrás: Bloomberg, Erste

Összegzés

Megállapítható, hogy értékeltség alapján az energia és az ingatlanszektor számít kedvezőnek, míg a kommunikációs szolgáltatók, a pénzügyi szektor és a közműszektor jelenlegi értékeltsége átlagosnak tekinthető. Eredményvárakozások terén pedig a közműszektor esetében látható enyhén emelkedő trend.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás