Jobb lehet az amerikai GDP adat a vártnál

2023.01.26. 15:08 • Erste Uzsonna

Pozitív hangulatban várják a fő amerikai határidős indexek a mai nyitást. A Dow Jones 0,2%-kal, az S&P 500 0,5%-kal, a Nasdaq 100 pedig 1,0%-kal kereskedik feljebb, mint a tegnapi záróérték.

2,9%-kal nőhetett az amerikai gazdaság (negyedév/negyedév, évesített) a tavalyi negyedik negyedévben az előzetes adatok alapján. A harmadik negyedéves mérés 3,2% volt, míg az elemzői várakozást felülmúlta a friss adat, ugyanis az 2,6% volt.

A várt 205 ezerrel ellentétben mindössze 186 ezren nyújtottak be friss munkanélküli-segély kérelmet az Egyesült Államokban múlt héten. Az egy héttel korábbi adat 192 ezer volt. A folyamatos kérelmek száma 1 millió 655 ezerről 20 ezerrel nőtt, amely felülmúlta a háromezres növekedésről szóló elemzői konszenzust.

Visszaesett a bankkártyás költekezés – szerepelt a Mastercard 2022-es negyedik negyedéves jelentésében, amit a mai nyitás előtt tett közzé a pénzügyi szolgáltató. Ugyan a cég nyeresége 2,65 dollár lett részvényenként, ezzel meghaladva a 2,58 dolláros konszenzust, a tranzakcióvolumen „csak” 1.730 milliárd dollár lett, körülbelül 40 milliárddal alulmúlva az elemzők becslését. A cég részvényei közel egy százalékos pluszban várják a mai nyitást.

Éves szinten kevesebb, mint negyedére csökkent a Dow Chemical nyeresége (részvényenként 46 centre a várt 57 centtel szemben) – áll a vegyipari vállalat nyitás előtt publikált negyedik negyedéves jelentésében. A cég bevétele 17%-ot csökkent éves szinten 11,86 milliárd dollárra, amely szintén elmaradt a 12,07 milliárdos elemzői konszenzustól. A Dow kétezerrel fogja csökkenteni európai munkavállalóinak számát, mely része az egy milliárd dolláros költségcsökkentési tervének. A befektetők nem fogadták jól az eredményközlést, a cég papírjai 3 százalék feletti mínuszban várják a mai nyitást.

Keresés
Teljes lista
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.
Cookie szabályzat Elfogadás